Unga vänder ryggen åt alliansen

Stödet för den borgerliga alliansen är rekordlågt bland unga enligt ny sifo-undersökning som presenteras i Svenska Dagbaldet.

Det är ingen ny röd våg som är på gång bland unga utan en längtan efter trygghet och omsorg om familjen som ligger bakom.  En attitydförändring bland ungdomar som oroas av den höga ungdomsarbetslösheten och som går på tvärs med föräldrars ideal. Ett bra jobb och en fungerande familj framför karriär och status. Då blir plånboksfrågorna futtiga i jämförelse med tryggad välfärd och jobb.

Attitydförändring bland unga

Resultatet kan ses som en vindkantring då unga svänger först och alltid tagit täten då vinden vänder. De är  helt enkelt mer trendkänsliga. Ungdomsarbetslösheten har aldrig varit högre. Att som Reinfeldt kalla det för en illussion eller som Björklund och Olofsson erbjuda lägre löner och sämre trygghet för unga är inte bara en fadäs utan en kraftig spark i baken på de som inget hellre vill än att flytta hemifrån och försörja sig själva.

Välfärden väger tungt

För oss som föredrar det rödgröna blocket som vill arbeta för ett samhälle för alla är detta ett glädjande besked. Resultatet stämmer också väl med tidigare undersökningar i hela befolkningen som visar att tryggad välfärd väger tungt. Alla kan vi bli sjuka. Finanskrisen har lärt oss att ingen går säker när det gäller jobbet och till syvende och sist blir de flesta av oss också gamla. Tre grupper som kraftigt missgynnats av alliansens politik vid sidan av de unga.

Tidigare

Fler om samma sak

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,,, , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Hasse
Hasse
13 years ago

Unga är vana vad att någon annan tar ansvar för deras deras liv och betalar för deras försörjning. Klart de då hellre dras till de rödgrönas bidragspolitik än till borgarna som vill att de ska börja ta lite eget ansvar för sitt liv. Lata och bortskämda väljer det rödgröna blocket.

mikael
mikael
13 years ago

Hasse!

Jag tror inte du vet hur det fungerar ute i verkligeten idag.

Själv vet jag hur ungdomarnas situation ser ut. Många av de arbetslösa är inte så som alliansen påstår utan slutbetyg från gymnasiet. Väldigt många har mycket mer utbildning än så. Bland de arbetslösa och särskilt bland de långtidsarbetslösa hittar vi tex
nyutexaminerade forskare från våra universitet, vi hittar personer
med mastersexamen inom något ämne eller flera ämnen som har utvärderats av höskoleverket och fått betyget ”mycket hög kvalitet”.

Ett annat problem är att vi har fler utexaminerade än vad det finns avsättning för på arbetsmarknaden, vilket ju beror på en
mycket långvarig socialdemokratisk politik i Sverige där man
bara byggde ut den högre utbildningen utan att fundera över om
dessa utbildningsprogram behövs och om dessa personer någon gång
kommer att få ett jobb, eller om de skall tvingas leva sitt liv på socialbidrag, eller på stöd från kyrkan och välgörenhetsorganisationerna.

Därför så är det nu som så att när regeringen 2007 tog bort studerandevillkoret i arbetslöshetsförsäkringen så fick dessa
personer ytterligare fördjupade ekonomiska problem.

Det som är intressant i det här tillfället är att dessa personer faktiskt söker jobb, men att ingen arbetsgivare i Sverige vill anställa dessa välutbildade och kompetenta unga akademiker.

Samtidigt ser vi en annan utveckling i Nordamerika, där man letar efter just denna arbetskraft därför att man är inte FÖRDOMSFULL så som de svenska arbetsgivarna är.

Genom rapporterna ”akademi eller verklighet” och ”Jakten på anställningsbarhet” så har alla dessa brännmärkts kollektivt
som OANSTÄLLBARA, men de har inte fått möjlighet att gå i svaromål, dvs ställa de ansvariga bakom dessa rapporter till svars.

Men, nu är läget som det är för dessa personer och de kan inte göra något åt situationen mer än att fortsätta söka jobb till
dessa att de är helt bankrutta och har som ända utväg att söka
sig själva i personlig konkurs därför att ingen jobbansökan ger
några som helst positiva resultat, snarare är det den totala motsatsen som händer.

Många av dessa välutbildade unga akademiker kommer aldrig så långt som en intervju utan plockas bort ur processen på tidigt stadium och är helt rätts och skyddslösa i dagens Sverige.

Kanske är ert mål att få alla unga som uppnåt skolåldern att utvandra från Sverige och EU. För ni är på väg åt det hållet om
ni inte är försiktiga. Vi ser redan massutvandring till Norge
och en ganska stor utvandring till Danmark.

Men, en del väljer också att vända Sverige och EU ryggen och söka
lyckan på andra sidan Atlanten där de slipper ert förtal och era personangrepp där ni kallar alla arbetslösa för slöa och lata parasiter. Er vuxenmobbning imponerar inte på mig utan jag tar
avstånd från ert hat mot de arbetslösa.