Separation som slutar med skilsmässa?

Kommer de rödgrönas separation att sluta med skilsmässa?

Centerns saga som miljöparti tog en ände med förskräckelse och har gjort miljöparti till ett efterlängtat  byte för alliansen. Moderaternas   grova flört med mp är kan vara svår att avvisa då den leder miljöpartister  rakt  in i maktens korridorer.

Sällar sig de gröna till de blå på andra sidan blockgränsen lär de  som lämnat (s) och  (v) för (mp)  i så fall att få bråttom att hitta tillbaks till boet.

Nu ska ingen tro att en separation är av ondo. Den  är en förutsättning för  att hitta nya spår och mejsla ut egen identitet.

(S) på väg mot mitten och högerut?

Om Mona  Sahlin och  Thomas Östros får bestämma kommer  socialdemokraterna att fortsätta sin vandring högerut. En stig som socialdemokraterna trampade upp  på 1980-talet och  då dörren öppnades till den tredje vägens politik.   En vandring som lett bort från ursprungsidentitet och rötter. Är det det spåret som  socialdemokraterna lockas av kan det parti som var störst i svensk politik i så många decennier till sist bli ett i skaran av små partier  och  lämna öppet mål för moderaterna.

Från vänsterpartiet finns inte mycket att vänta så länge Lars Ohly vägrar släppa tyglarna. Ett parti som svikit ideal  kan mycket väl kan hamna utanför riksdagsspärren.   Ohlys lystna blickar på  regeringstaburetten fick  kan ha skapat sår som är svårläkta.  Nu skylls också vänsterpartiet för de rödgrönas misslyckade försök att ta över maktens roder.

En opposition värd namnet?

Blir slutfacit att separationen slutar i en skilsmässa med stängda grindar där de rödgrönas korta allians blir en radanmärkning i historieböckerna? Eller  blir slutscenariot det att socialdemokrater och miljöpartister upptar relationen inför nästa val och vänsterpartister  får se sig akterseglade? Hur det än blir   krävs krafttag och radikal förnyelse   för att putta ned den blå alliansen från tronen.

Media: AB12345 svd123, DN123, Expr1, GP, SVT

Bloggare: Martin Moberg, Kent Persson, Johan Westerholm, Svensson, Röda Malmö, Jinge
Andra om , , , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
13 years ago

Så här med facit i hand kan man ju undra hur genomtänkt det rödgröna samarbetet egentligen var. Var det bara ett strategiskt motdrag till den borgerliga Alliansen? Som socialdemokrat förväntar jag mig att partiet nu gör en rejäl omstart av organisationen och försöker få in lite nytt friskt blod i partivenerna. Jag betraktar däremot inte förnyelse som detsamma som högervridning, jag ser hellre ett försök att upprätta begreppet solidaritet.

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Per-Anders

Instämmer och hoppas att det är den väg socialdemokratin väljer. Ser också en vinst med att kombinera solidaritet med rättvisa.

trackback

[…] Rekryteringsmiss, Politik, Val 2014 ex12345 ab1 svd12 dn1 svt gp Lär gärna: röda lund pamflett annarkia k&å gester lasse zaramis Etiketter:Fredrik Reinfeldt, Korruption, Moderaterna, Omdöme, […]