Reinfeldt eller Sahlin?

Nu har då huvudkombatanterna i årets val haft valupptakt.

Såväl Fredrik Reinfeldt som Mona Sahlin talade om välfärden med den viktiga skillnaden att moderaterna vill värna välfärdens kärna medan socialdemokraterna håller fast vid generell välfärd. Enligt moderaternas syn ska staten blanda sig i människors liv så lite som möjligt och individen istället ta eget ansvar. Det låter fint men bakom de orden finns en annan verklighet som Mona Sahlin beskrev i sitt sommartal:

Nu utlovas återigen stora skattesänkningar igen, trots underskott. Ja, och så ska ”välfärdens kärna” värnas… Men vad betyder det där uttrycket? Det handlar just om att Sverige ska bli som andra länder – inte bara i skattehänseende, utan när det gäller välfärden. Det handlar om en liten offentlig sektor, en kärna med allmän vård, skola och omsorg. Det ska finnas kvar som ett ”basutbud” åt de många människorna. Men för de som har råd med privata försäkringar ska det finnas ”tilläggstjänster” av mycket hög kvalitet. Som går att köpa dyrt för dem som har det bäst ställt, men som de flesta aldrig har råd att ta del av.

Kostnaden för de försäkringarna bör tas med i beräkningen när media jämför plånboksfrågor utifrån blockens förslag.

Pensionärerna viktig målgrupp

Både Mona och Fredrik  slåss om  pensionärernas gunst som lovas skattesänkningar med den viktiga skillnaden att Mona Sahlin vill se till att pension och löneinkomst beskattas lika medan Reinfeldt vill ha kvar pensionärsskatten.  Sverige är   det enda landet i världen där pensionärer har högre skatt än förvärvsarbetande.

Var tog den internationella solidariteten vägen?

Mona Sahlin nämnde inte med ett ord den internationella solidariteten som Olof Palme en gång gav så hög prioritet. Inte ett ord om när svenska soldater ska tas hem från Afghanistan, inte ett ord om bistånd och tredje världen och inte ett ord om katastrofen i Pakistan. Sorgligt! Hon var inte ensam om att sakna det internationella perspektivet utan var i gott sällskap med moderatledaren .

Blått eller rödgrönt

Några menar att skillnaden mellan blocken inte är så värst stor och att socialdemokraterna vandrat högerut medan Lars Ohly sålt ut partiets själ för en ministerpost. Många av dem finns kanske bland de 800 000 osäkra väljarna. Med ett jämt läge mellan bocken är det den gruppen som kommer att avgöra valet.

Ytterligare fyra år med alliansen skulle vara förödande för det välfärdssamhälle Sverige en gång var. Ett tudelat Sverige med klyftor som ökarblir framtiden med alliansen på regeringstaburetterna. Historien och forskning visar människor mår bäst i ett jämlikt samhälle utan allt för stora klyftor. Det samhället föredrar jag därför röstar jag rödgrönt den 19 september.

Tidigare inlägg

Några av alla de som bloggat: Martin M, Krassman, Jinge, Peter A

Media: AB12, Ex1, DN, Svd 1 och DN, AB, Svd om rödgrön valfilm

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 comments for “Reinfeldt eller Sahlin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.