Och hur bli det nu?

Alliansens dröm om att få bilda en majoritetsregering föll i bitar.

Kaos, nyval eller kommer allt att fortgå som tidigare?

Det är ett oklart parlamentariskt läge som nu kan få positiva följder för Sverige. Regeringens makt minskar medan riksdagen kan få mer att säga till om.  För att fortleva blir alliansen tvungna att ta ur öronpropparna och  lyssna utanför den egna kretsen. Vissa beslut kommer att kräva samarbete över blockgränserna och i bästa fall kommer vandringen högerut att bromsas in och  takten på privatiseringar och nedmonteringen av välfärden att sakta ned.

Överlever blockpolitiken?

Idag har vi i praktiken ett tvåpartisystem som lagt sordin på det politiska samtalet . En minoritetsregering behöver samarbeta över blockgränsen och kommer förmodligen att stödja sig på hoppande majoriteter. Därigenom kommer troligen samarbetet inom det rödgröna blocket att börja vittra sönder. Vad som sker med det blå blocket återstår att se. Kommer de små partierna att tolerera ett fortsatt liv i skuggan av moderaterna?

Eller blir det till sist så att alliansen kommer att regera med stöd av Sverigedemokraterna och de rödgrönas samarbete istället fördjupas?

För övrigt anser jag det helt förkastligt med omval i nuläget. Helt fel att med facit i hand låta en valkrets  avgöra utgången genom omval.

Reinfeldt mfl 2004, efter val bör alltid regeringen avgå.(Alliansfritt Sverige)

Svd12, DN123, AB123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, intressant.se

Please follow and like us:

  4 comments for “Och hur bli det nu?

 1. Johan
  23 september, 2010 at 23:51

  Överlever blockpolitiken? Sa du. Nej det gör den inte den är redan döende det är bara en tids fråga innan den faller sönder. MP kommer förlora stort att samarbeta med M och väljarna är idag röda vänster anhängare till MP. SD kommer få sin politik hörd och kommer bli starkare om inte inget görs med invandrings frågan. Debatt måste föras annars så kommer SD bli starkare 2014. C kommer kanske gå över till de rödgröna om dom blir mindre och hamnar på 4,1% eller nåt sånt kan jag tro. FP kanske gör samma sak. Skolvalen ser lovande ut för SD som kan räkna med röster där när dom fyller 18 så it’s a no brainer. KD vet jag inte dom är har varit farligt nära spärren och kanske kommer försvinna. Det mer invandrare kommer in med en befolkning som inte är kristna och med pensionärer som dör av hög ålder så minskar stödet till KD. Men men allt är bara spekulationer från min sida. Men block politiken är döende det är ett faktum..

 2. Bo
  24 september, 2010 at 10:25

  Vi har haft minoritetsregeringar vid flera tillfällen, enligt Magnus Hagevi har vi haft det 72% av tiden, så var ligger problemet?

  • 24 september, 2010 at 12:14

   Sverige har haft minoritetsregeringar ända sedan enkammarriksdagens införande 1971, förutom de borgerliga trepartiregeringarna under Thorbjörn Fälldin 1976–78 och 1979–81 samt den borgerliga fyrpartiregeringen under Fredrik Reinfeldt 2006–10. Övriga regeringar, såväl socialdemokratiska som borgerliga, har de facto haft riksdagsminoritet.(Wikipedia)

   En koalitionsregering som alliansens som måste förlita sig på hoppande majoriteter om (mp) inte vill agera stödparti är instabilare än en enpartiregering som regerar med hjälp av ett stödparti. Däri ligger problemet. Inte att förglömma ett parti i vågmästarställning som inte gör den parlamentariska situationen klarare.

 3. Anton
  24 september, 2010 at 12:27

  Alliansens minoritetsregering har anledning att oroa sig. De rödgröna har alla chanser i världen att stoppa systemskiftet med en högerrevolution som överför resurser och makt till de rikaste i samhället. Tacka sjutton för att det kan bli problem för alliansen.

Comments are closed.