Och hur bli det nu?

Alliansens dröm om att få bilda en majoritetsregering föll i bitar.

Kaos, nyval eller kommer allt att fortgå som tidigare?

Det är ett oklart parlamentariskt läge som nu kan få positiva följder för Sverige. Regeringens makt minskar medan riksdagen kan få mer att säga till om.  För att fortleva blir alliansen tvungna att ta ur öronpropparna och  lyssna utanför den egna kretsen. Vissa beslut kommer att kräva samarbete över blockgränserna och i bästa fall kommer vandringen högerut att bromsas in och  takten på privatiseringar och nedmonteringen av välfärden att sakta ned.

Överlever blockpolitiken?

Idag har vi i praktiken ett tvåpartisystem som lagt sordin på det politiska samtalet . En minoritetsregering behöver samarbeta över blockgränsen och kommer förmodligen att stödja sig på hoppande majoriteter. Därigenom kommer troligen samarbetet inom det rödgröna blocket att börja vittra sönder. Vad som sker med det blå blocket återstår att se. Kommer de små partierna att tolerera ett fortsatt liv i skuggan av moderaterna?

Eller blir det till sist så att alliansen kommer att regera med stöd av Sverigedemokraterna och de rödgrönas samarbete istället fördjupas?

För övrigt anser jag det helt förkastligt med omval i nuläget. Helt fel att med facit i hand låta en valkrets  avgöra utgången genom omval.

Reinfeldt mfl 2004, efter val bör alltid regeringen avgå.(Alliansfritt Sverige)

Svd12, DN123, AB123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, intressant.se

4 comments for “Och hur bli det nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.