När rädslan slår rot.

Under de senaste fyra åren har utanförskapet, klyftorna ökat och fattigdomen brett ut sig. Det är i det perspektivet som  Sverigedemokraternas opinionssiffror ska ses. Det är i ojämlikhetens spår som främlingsfientlighet och rasism kan slå rot. Det är så ett parti som Sverigedemokraterna kunnat växa.

I boken ”Fult folk” har Linnea Nilsson och Emil Schön djupintervjuat personer som röstar på Sverigedemokraterna. Slutsatsen är att

SD-anhängare som grupp står svagare­ än andra väljargrupper. De är fattigare, har lägre utbildning och ser sig som arbetarklass. Politiker ger man inte mycket för.

[…]

Samtidigt är det få som är riktigt lojala med SD. Enligt forskningen känner inget annat partis väljare så låg identifikation med sitt parti och bland dem vi mött har det snarare handlat om att man vill skicka en signal. Man vill bli lyssnad till och inte bli lämnad i bakvattnet.

Det stämmer väl med den forskning som gjorts på vem som köpte nazisternas budskap under trettiotalet. Det var olika grupper i olika länder. Men det de hade gemensamt var att de trängts undan och levde under hotet att förlora sin sociala och/eller  ekonomiska status.

Sensmoral

Enda vägen fram är att byta ut den regering som har ansvaret för att ojämlikhet, fattigdom och utanförskap har ökat. Den regering som bedrivit en omvänd Robin Hood och rustat ned delar av välfärden.

Martin Moberg omvarför det är viktigt att agera mot utanförskap, Jinge om vikten av en genomtänkt integrationspolitik

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Torbjörn Jerlerup
13 years ago

Hej!

Intressant inlägg. jag skriver en liknande sak i min blogg idag: http://ligator.wordpress.com/2010/08/07/vadan-av-ofullstandig-valdtaktsstatistik/

Men jag skulle protestera lite mot att du pekar ut de borgerliga. Problemen med utanförskap och klyftor är nåt som funnits både under sossarna och de borgerliga.

ha en fin lördag!

/Torbjörn

trackback

[…] Bloggar: Annarkia. […]

Johan
Johan
13 years ago

Några synpunkter på detta blogginlägg. För det första är det ett exempel på ad hominem-argumentation, dvs att fokuset i debatten förskjuts från åsikterna och deras argument till personerna bakom åsikterna. Emellertid kan en åsikt inte vederläggas på detta sätt och det anses allmänt som ett smutsigt grepp i en diskussion. För det andra kan det som påstås om SD:s väljare inte gälla som ett generellt påstående (fattigare, har lägre utbildning och ser sig som arbetarklass) eftersom det finns motexempel (SD-väljare med hög utbildning och god ekonomi). Eftersom metoden för den refererade studien anges vara ”djupintervju” finns det anledning att ifrågasätta resultatets generaliserbarhet. Har författarna verkligen lyckats identifiera en representativ bild av SD:s väljare eller har urvalet blivit skevt? Min tredje invändning är associationerna till nazismen, en ideologi som partiet starkt tar avstånd ifrån (all nationalkonservatism är inte nationalsocialism). Detta är åter igen ett billigt sätt att åstadkomma negativ opinionsbildning om partiet.

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Johan

1. Nu handlar artikeln jag refererar till om just personer som sympatiserar med SD, vad som kännetecknar dem, hur de tänker och vad de etablerade partierna har missat när de fokuserat på medelklassväljarna.
2-3. Naturligtvis kan beskrivningen av den typiske sd-sympatisörens socioekonomiska status inte gälla samtliga.Hur urvalet ser ut bör framgå i boken ”Fult folk”. Djupintervjuer i sig är en vedertagen metod för att få mer information om de man undersöker.
4. Med tanke på den islamofobi som Sverigedemokrater ger uttryck för är forskningen runt nazistsympatisörer på trettiotalet synnerligen intressant. Det som förenar främlingsfientlighet, rasism, islamofobi såväl som antisemitism är ofta rädsla som bottnar i okunskap men också individens frustration över utanförskap / upplevt svek från samhällets sida.

JW
JW
13 years ago
Reply to  annarkia

Uppgifterna om SD-väljarnas utbildning, inkomst etc kommer från olika statistiska undersökningar som bl.a. SOM-institutet gjort, inte från deras egen undersökning med djupintervjuer.

trackback
Sanningen om samhället – 2010-08-08
13 years ago

[…] Linking blogs (3) In Your Face, Annarkia, Kildén & […]

trackback

[…] och griper till ett halmstrå som kanske kan rädda dem från all missär och orättvisa. Rädslan har slagit rot. Man kan då lätt börja leta efter syndabockar och då helst lätta offer. För det är ju inte […]

JohannaV
JohannaV
13 years ago

XXX
Personangrepp och rent förtal raderas!