När rädslan slår rot.

Under de senaste fyra åren har utanförskapet, klyftorna ökat och fattigdomen brett ut sig. Det är i det perspektivet som  Sverigedemokraternas opinionssiffror ska ses. Det är i ojämlikhetens spår som främlingsfientlighet och rasism kan slå rot. Det är så ett parti som Sverigedemokraterna kunnat växa.

I boken ”Fult folk” har Linnea Nilsson och Emil Schön djupintervjuat personer som röstar på Sverigedemokraterna. Slutsatsen är att

SD-anhängare som grupp står svagare­ än andra väljargrupper. De är fattigare, har lägre utbildning och ser sig som arbetarklass. Politiker ger man inte mycket för.

[…]

Samtidigt är det få som är riktigt lojala med SD. Enligt forskningen känner inget annat partis väljare så låg identifikation med sitt parti och bland dem vi mött har det snarare handlat om att man vill skicka en signal. Man vill bli lyssnad till och inte bli lämnad i bakvattnet.

Det stämmer väl med den forskning som gjorts på vem som köpte nazisternas budskap under trettiotalet. Det var olika grupper i olika länder. Men det de hade gemensamt var att de trängts undan och levde under hotet att förlora sin sociala och/eller  ekonomiska status.

Sensmoral

Enda vägen fram är att byta ut den regering som har ansvaret för att ojämlikhet, fattigdom och utanförskap har ökat. Den regering som bedrivit en omvänd Robin Hood och rustat ned delar av välfärden.

Martin Moberg omvarför det är viktigt att agera mot utanförskap, Jinge om vikten av en genomtänkt integrationspolitik

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

9 comments for “När rädslan slår rot.

  1. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-08

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.