Har folkpartiet glömt sina liberala rötter?

Björklund går på ullstrumporna med pekpinnar och piskan i högsta hugg. Utspel om andra krav på invandrare än infödda svenskar skapar associationer till ”vi och dom” och fördjupar främlingsfientligheten.

Folkpartiet fiskar i grumliga vatten. Redan inför valet  2002 kom förslaget om om språktest, som sedan följdes av enskilda Fp-politikers utspel om gynundersökning för barn till invandrare i syfte att stoppa könsstympning, slöjförbud och förbud för elever att tala hemspråk i skolan. Nu är det dags igen.

I går lanserade Folkpartiet, för tredje eller fjärde gången, sitt förslag om språktest för medborgarskap. Det lyftes första gången 2002 och firar alltså tio år som symbolpolitikens främsta symbol.

Förslaget är en del av Folkpartiets integrationspolitiska program som presenterades på DN Debatt. Syftet sägs vara att invandrare ska få jobb.

Fredrick Federley (C) påpekade snabbt att det bara skulle resultera i att personer med låg utbildning eller hög ålder aldrig kan bli svenska medborgare. Hur det skulle ge några jobb är svårare att se. (AB)

Folkpartiet vill öka integrationen genom att utestänga . Precis vad en rektor gjorde på en gymnasieskola i Jönköping då han drev igenom ett beslut om att invandrarelever skulle placeras i en och samma klass , en för varje program. Syftet påstod han var att underlätta för eleverna att lära sig svenska genom att på så sätt underlätta schemaläggning av svenska två för invandrare. När vi protesterade och pekade på det enkla faktum att svenska lär man sig bäst i samspråk och umgänge med svenska elever avfärdades vi burdust. Den rektorn var också han aktiv folkpartist. Vill man kan man prioritera schemaläggningen så den kursen fungera bra även om de  elever som har behov av ämnet  går i olika klasser.
Vad folkpartiet och Björklund blundar för är att det finns en diskriminering på svenska arbetsplatser som gör att en person med ett utländsk klingande namn ställs sist i kön och kanske inte ens kallas till intervju trots fina meriter.  Integrationen underlättas inte genom att dra åt svångremmar, rop påskärpning och öka  på känslan av att det finns ett ”Vi och dom”.

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments