Kärnväljare och klassröstning.

Enligt sifo har socialdemokraterna tappat LO-medlemmar och menar att kärnväljarna sviker.  Vad man bör betänka är att klassröstningen i Sverige successivt försvagats under de senaste decennierna. Tittar man närmare på statistiken är tendensen dock fortfarande stark. 45% av LO-medlemmarna röstar på S.

– Men det är nästan 28 procent av LO-männen som skulle rösta på Moderaterna och nästan 16 procent av kvinnorna, säger Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo i GP.

Nu är detta inte helasanningen. Tittar man närmare på moderaternas väljargrupp blir bilden en annan. Henrik Oskarsson, professor i statskunskap visar att det är relativt tunnsått med arbetare hos moderaterna jämfört med valmanskåren i sin helhet.

Privatanställda, stadsbor, företagare, ej kollektivanslutna och höginkomsttagare är överrepresenterade bland moderaternas väljare jämfört med valmanskåren.

Med tanke på vem som gynnats av alliansens jobbskatteavdrag är resultatet vad som kan förväntas. Yrkesgruppsprofilen hos m-väljarna  visar att 41% är höginkomsttagare.  Så, så  mycket av arbetarparti kan moderaterna inte skryta med att vara.

Opinionsundersökningar som propaganda

Apropå dagens sifo-mätning har opinionsundersökningarna utvecklats till rena rama propagandakriget. Det är på valdagen valet avgörs inte i opinionsundersökningar med statistiska felmarginaler och alltför stor andel osäkra.. Allt fler bestämmer sig de sista dagarna och många är osäkra. Ramlar KD ur riksdagen är det adjö för alliansen.

SvD1234, AB1234, DN1234, Sydsv12, Exp12,GP12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

4 comments for “Kärnväljare och klassröstning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.