Får personal utan utbildning expediera receptbelagd medicin?

Undrar om inte privatiseringen av apoteket är alliansens största misslyckande? Det är tyvärr inte det enda.

apotekFöreträdare för Farmaceuförbundet larmar om att apoteksägarnas vinstkrav är en fara för patientsäkerheten. En av orsakerna är eftersatt kompetensutveckling och brist på tid för att hålla sig à jour med läke­medelsutvecklingen enligt förbundet. Recepthanteringen och rådgivning har försämrats då apotekskedjor har satt tidsgränser för hur lång tid varje receptkund får ta.

Min erfarenhet är att det är värre än så. Vi bor sedan ett halvår i Göteborg. Hanteringen av receptbelagd medicin på mitt nya apotek det som ligger närmast är inte okej. Vid upprepade tillfällen fick jag receptbelagd medicin expedierad av ej utbildad personal. En farmaceut tittade snabbt på framtagen medicin och receptet och noterade sedan   sin signatur på burken för att snabbt avlägsna sig. Olustigt!

För att få arbeta som farmaceut med receptexpedition på svenska apotek krävs förutom yrkesexamen (apotekare eller receptarie) även legitimation från Socialstyrelsen (apotekar- eller receptarielegitimation).(wikipedia)

Dessutom har den medicin som läkaren skrivit ut ersatts utan att informera mig.  Har aldrig tidigare mötts av något liknande. Apotek ska ju vara en länk i vårdkedjan och då krävs det att man kan lita på personalen och hanteringen av förskriven medicin.

Jag lärde mig snabbt min läxa och undviker det apoteket. Har valt ett annat  längre in i stan. Men vilken valfrihet är det? En timmes resväg och lång väntetid är vad det kostar att få en säkrare och ett mer professionellt bemötande.

Lappa och laga med nya regler räcker inte. En så viktig samhällsfunktion som apotek bör drivas i offentlig regi.

Bloggat: Kaj Raving, Röda Malmö, Röda Berget,Svensson,

Media: DN1,2, SvD1,2,SR,AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 comment for “Får personal utan utbildning expediera receptbelagd medicin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.