Väntar storm i det politiska landskapet?

Det kan börja storma rejält i det politiska landskapet framåt våren.

I YouGovs senaste mätning som redovisas av Metro  backar Sverigedemokraterna. Så många som var fjärde väljare vänder rasistpartiet ryggen. Det är en signifikant säker nedåtgående trend. Det skulle vara av synnerligen intressant om någon seriös statsvetare tittade närmare på vad den här typen av svängningar i opinionen kan bero på. Nu redovisas allmänt tyckande utan någon vetenskaplig grund.  Är det så att ett litet parti har svårt att göra sin röst hörd i mellanvalsperiod som M skriver. varför har i så fall miljöpartiet gått fram? Vilken betydelse har den norske massmördaren Breiviks koppling till Sverigedemokraterna på opinionen i Sverige?

Socialdemokraternas fria fall har  planat ut enligt YouGovs undersökning. Det ska bli intressant och se vad som händer i opinionen när sossarna får ordning på den inre oredan och får använder kraften till  att  formulera en politik och visar vilken väg de tänker gå.

Vilken betydelse  för det politiska landskapet som valet av Jonas Sjöstedt som partiledare och de riktlinjer för politiken som pekades ut på vänsterpartiets kongress återstår att se. Vad som skymtar är en vassare och tydligare opposition då vänsterpartiet vässar klorna och socialdemokraterna visar vad de vill. Hur väljarströmmarna kommer att gå mellan de rödgröna partierna är svårt att sia om. Vad gör nymornade moderatväljare när krisen kryper närmare det egna boet? Mycket kan hända på vägen fram till valet 2014.

En tuff vår väntar i kölvattnet på eurokrisen och finanskapitalets ohejdade härjningar. En redan hög arbetslöshet väntar och regeringen visar inga tecken på att att försöka påverka med hjälp av arbetsmarknadspolitiska åtgärdetr. Skattesänkningar och besparingar i den offentliga sektorn är ingen motor då lågkonjunkturen fördjupas. Verkligheten har visat att den nyliberala tilltron till marknadskrafterna har fallerat. Väljarströmmarna är lättrörliga och det kan komma att blåsa rejält i det politiska landskapet.

Bloggat: Svensson, M Moberg, Beelzebjörn,   PeterJohansson, Erik Berg

Media: Geografin färgar det politiska landskapet, Dagens Nyheter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Väntar storm i det politiska landskapet? Annarkia   Share this:TwitterLike this:GillaBli först att gilla denna […]

Britta Sethson
Britta Sethson
12 years ago

Tyvärr så tror jag inte på att botten är nådd för (s) förräns jag ser att vi börjar segla uppåt i opinionsmätningarna. Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge

Jag hoppas och tror att våra distriktsorganisationer tar tag i frågorna och kör med öppna spjäll mot det fåtal partikamrater som verkar ha fått spel!

trackback

[…] Tokmoderaten och Martin och Thomas och Högberg och Annarkia och Fredrik Rate this: Share this:TwitterFacebookE-postLike this:GillaBli först att gilla denna […]

trackback

[…] 3 – Regeringen struntar i riksdagen – fortsätter sälja vapen till diktaturer.  Annarkia – Väntar storm i det politiska landskapet?  Martin Moberg – Var går gränsen för […]