Den flygande handläggaren , en skoningslöst autentisk historia.

”Den flygande handläggaren” i regi av Gertrud Larsson  är en nutidsspegel i två akter  och spelas nu på Folkteatern i Göteborg.

Roande, dråplig,otäckt autentisk och hämtad direkt från verkligheten. Handläggaren är just en handläggare på Försäkringskassan vars uppgivenhet exploderar i vrede mot slutet av pjäsen. Vad annars då pjäsen speglar den utveckling Försäkringskassan genomgått  och som drabbat så många svårt sjuka och skapat en omöjlig uppgift kassans anställda.

-Är man inte totalförlamad så är man arbetsför skriker , Ulla Berg Svedin ut i rollen som Anna Hedborg(S)   i  en av slutscenerna.

Stopp där en socialdemokrat som uttalar sig på det viset?  undrar säkert någon.  Pjäsen visar på upptakten till alliansens ändrade regler i socialförsäkringen.  Anna Hedborg gavs av Göran Persson uppdraget att utreda sjukförsäkringen med syfte att minska antalet sjukskrivna. Det är öppningsscenen i pjäsen” Den flygande handläggaren”.  Det är ett faktum  som lätt glöms bort i den dagsaktuella debatten om den sjuka sjukförsäkringen. I dag vet vi att talet om fusk och att antalet sjukskrivna  ökade var falskt. Det var de långa sjukskrivningarna som ökade inte antalet sjukskrivna. Det utbredda fusket var inget annat än ett hjärnspöke.

Pjäsen skildrar hur omorganiseringen som genomfördes med hjälp av dyra konsulter drabbade såväl kassans anställda som de så kallade kunderna.   Det är en skam att ett rikt land som Sverige hanterar sjuka på det sätts som görs idag. Berättelserna om de enskilda fall som drabbats är så många att risken finns att vi vänjer oss vid att så är det i Sverige av idag. Att vi inte längre reagerar. Ur det perspektivet fyller pjäsen e n viktig roll. Den väcker en slumrande vrede   över sakernas tillstånd i konungariket Sverige .

Till sist under färden hem efter teatern kunde jag inte få ur huvudet följande kända citat

Den som är utan skuld kastar den första stenen. (Johannes :7)

Relaterat i media: HD, SR1,2,3,4

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments