Människovärdet på sparlåga.

Människovärdet gäller bara vissa.

I Frankrike ska 300 läger, som byggts av romer och resande i Frankrike rivas. Sarkozy trappar upp hetsen mot romer genom hot om utvisning. I Danmark utvisades hemlösa romer som sov i en övergiven byggnad. I Sverige uttalar sig migrationsminister Tobias Billström för förbud mot tiggeri.

-Vi ska skämmas för hur vi behandlat romer och när vi har börjat skämmas så kanske vi kan ändra beteende. Det är ett utanförskap som är helt oacceptabelt för Sverige år 2010, säger demokratiambassadör Maria Leissner till TT. (AB)

Delegationen för romer ledd av Maria Leissner föreslår att det inrättas  en sanningskommission med uppdrag att se över vilka övergrepp som romer utsatts för i Sverige. I år har över 50 romer avvisats från Sverige .  Detta trots att EU-medborgares rätt att vistas här i tre månader utan att jobba eller studera.

Stigmatisering

Migrationsminister Tobias Billström   uttalande om  förbud mot tiggeri riktas i grunden mot romer och  är ett i raden av exempel på  hur romer diskrimineras.  Om det finns ett  organiserat tiggeri som handhas av skrupelfria personer som grovt utnyttjar romers situation är det det som ska bekämpas. Att stigmatisera romer är ingen framkomlig väg det spär på fördomar och skapar ökad utanförskap för en redan utsatt grupp.

Mer i media DN123, GP1

Bloggat Jinge om att SD saknar relevans, Svensson om rasist-Sverige., Röda Malmö om intoleransens åsnor

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Please follow and like us:

  7 comments for “Människovärdet på sparlåga.

 1. joanna
  31 juli, 2010 at 15:37

  Det blåser kalla vindar över Europas minoritetsgrupper.

 2. Kalmardamen
  31 juli, 2010 at 15:58

  Ja, vindarna blåser iskallt över vissa grupper, samtidigt som de viskar åt oss andra, sköt er själva och skita i andra.

  Det är dags för lite varmare röd-gröna vindar.

  • 31 juli, 2010 at 22:21

   Nu vänder vinden. Alliansens försprång är borta enligt senaste opinionsmätningen från sentio.

 3. 31 juli, 2010 at 19:31

  Sarkozys utspel har till stor del att göra med hans minskade popularitet i Frankrike. I sin desperation försöker han använda sig av populistiska metoder. Och spela på främlingsfientliga stämningar och underblåsa dessa ännu mer. Vilket tydligen Tobias Billström också har anammat. Tyvärr.

  Tjusig blogg du har fixat annarkia!

  • 31 juli, 2010 at 22:26

   Försöker Billström blidka SDs sympatisörer?

   Tack! Lite mjukare layout. Efter uppdatering av WP kunde jag inte redigera layouten varför lösningen blev att byta tema.

 4. Varg i Veum
  1 augusti, 2010 at 13:43

  Stigmatiserar du inte själv nu just romer genom att påstå att de är de som i huvudsak står för tiggeriet? Har du inte fördomar om romer när du mer eller mindre beskyller dem för att vara en enheltig grupp? Det finns olika slags romer. De finska romerna till exempel anses vara de svarta fåren bland romer. I Bulgarien, Rumänien och Tjeckien finns en variant av romsk kultur där det är ok att lura/råna/stjäla av utomstående. I alla fall om man ska tro statlig television.

  • 1 augusti, 2010 at 14:36

   -“Stigmatiserar du inte själv nu just romer genom att påstå att de är de som i huvudsak står för tiggeriet?”
   Vad jag säger är att polisen utvisat romer utan att lägga fram bevis för tiggeri och att det är att stigmatisera romer.

   -“Har du inte fördomar om romer när du mer eller mindre beskyller dem för att vara en enheltig grupp? ”
   Jag ser inte romer lika lite som smålänningar som en enhetlig grupp och har inte heller påstått eller antytt det i mitt inlägg.

   Vad får dig att göra en sådan tolkning?

Comments are closed.