Människovärdet på sparlåga.

Människovärdet gäller bara vissa.

I Frankrike ska 300 läger, som byggts av romer och resande i Frankrike rivas. Sarkozy trappar upp hetsen mot romer genom hot om utvisning. I Danmark utvisades hemlösa romer som sov i en övergiven byggnad. I Sverige uttalar sig migrationsminister Tobias Billström för förbud mot tiggeri.

-Vi ska skämmas för hur vi behandlat romer och när vi har börjat skämmas så kanske vi kan ändra beteende. Det är ett utanförskap som är helt oacceptabelt för Sverige år 2010, säger demokratiambassadör Maria Leissner till TT. (AB)

Delegationen för romer ledd av Maria Leissner föreslår att det inrättas  en sanningskommission med uppdrag att se över vilka övergrepp som romer utsatts för i Sverige. I år har över 50 romer avvisats från Sverige .  Detta trots att EU-medborgares rätt att vistas här i tre månader utan att jobba eller studera.

Stigmatisering

Migrationsminister Tobias Billström   uttalande om  förbud mot tiggeri riktas i grunden mot romer och  är ett i raden av exempel på  hur romer diskrimineras.  Om det finns ett  organiserat tiggeri som handhas av skrupelfria personer som grovt utnyttjar romers situation är det det som ska bekämpas. Att stigmatisera romer är ingen framkomlig väg det spär på fördomar och skapar ökad utanförskap för en redan utsatt grupp.

Mer i media DN123, GP1

Bloggat Jinge om att SD saknar relevans, Svensson om rasist-Sverige., Röda Malmö om intoleransens åsnor

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

7 comments for “Människovärdet på sparlåga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.