Snaran dras åt.

Jakten på Julian Assange trappas upp och snaran dras åt.

Först stängdes WikiLeaks PayPal konto och 600 000 kronor frös inne. Nu har även Julan Assanges privata bankkonto stängts av.WikiLeaks fråntogs sin domän och kan nu endast nås via sitt ip-nummer eller från någon av de sajter som speglar materialet.

Vilken roll spelar smarbetet mellan USA och Sverige i jakten på Assange?

En fråga allt fler ställer är om  våldtäktsanklagelsen mot Assange kan ses i ljuset av det hemliga samarbete mellan USA och Sverige som bedrivs i jakten på terrorister? Det menar Julian  Assanges brittiska advokat Mark Stephens som också pekar på att anklagelserna om våldtäkt först lades på hyllan för att för två veckor sedan lyftas på nytt. Om Assange grips och förs till Sverige kommer han då att utlämnas till USA? Det är vad Julian Assange själv befarar. Hur terroranklagade hanteras i det landet är välkänt.

Hoten

Aftonbladet har listat hot  och uttalanden som inflytelserika politiker och journalister riktat mot Julian Assange.

Journalisten Christian Whiton har föreslagit en rad åtgärder som USA skulle kunna göra:

1. Åtala herr Assange och hans kollegor för spionage och be sina allierade att göra detsamma.

2. Utforska möjligheten för presidenten att se Wikileaks och dess ledare som fiender, vilket möjliggör att man kan vidta åtgärder utan lagstöd mot dem.

3. Frysa Wikileaks och dess supportrars tillgångar och införa sanktioner mot de organisationer som ger dem bidrag.

Bill O’Reilly, journalist vid Fox News, har uppgett att den som läckt de där statliga dokumenten till Wikileaks är en förrädare och borde bli avrättad eller satt i fängelse på livstid.

Läs mer här.

Ett möte mellan polis och Assange planeras att genomföras  i Storbritannien. Det blir intressant att se vad som kommer ut av det mötet.

Vem är det som är skurken?

Åsa Linderborg undrar varför det är Julian Assange som betraktas som skurken istället för de politiker som avslöjats med lögnaktighet och ohederligt agerande. Svaret är att WikiLeaks avslöjanden har öppnat dörrarna till maktens korridorer och tagit ifrån makthavarna deras exklusiva kontroll över informationsflödet. Sanningen är farlig. Journalister som berättar sanningen lever farligt inte bara i diktaturer.

Media: SvD12, AB12, Ex DN12, GP
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

.

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Moderatkarameller, Röda Malmö, K & Å, Jinge, Läs även andra bloggares åsikter om Julian […]

trackback

[…] här är en hel hög fler bloggare som tagit upp det: Annarkia, Moderatkarameller, Röda Malmö, K & Å, Jinge, Läs även andra bloggares åsikter om Julian […]

Nino Conti
Nino Conti
13 years ago

Jag har alltid undrat varför Sveriges regeringar gör som USA vill.Sista gången Sverige gjorde nåt som USA inte gillade var när Olof Palme ledde demonstrationerna mot Vietnamkriget.Handlar det om ekonomiska intressen? eller är det ideoligisk släktskap mellan de mest inflytelserika i bägge länderna? Har AIPAC nån motsvarighet i Sverige?