Regeringen insyltad.

Den svenska regeringen har hela tiden haft kunskap om USA:s övervakning av människor i Sverige.

Regeringens tjänstemän från justitiedepartementet  samtalade i hemlighet med företrädare för  den amerikanska ambassaden om övervakning av svenskar enligt WikiLeaks. Detta har tidigare dementerats av Beatrice Ask, Carl Bildt och av Fredrik Reinfeldt i riksdagen. Dokumenten avslöjar att samarbetet mellan svensk och amerikansk underrättelsetjänst på svenskt initiativ  skulle vara  informellt för att inte hamna i Sveriges Riksdag.  Flera  telegram  om samtalen och samarbetet skickades till USA.

Att svenska regeringstjänstemän diskuterar övervakning på svensk mark med utländsk underrättelsetjänst och vill att samarbetet ska göras  på informell nivå för att undvika kontroll av verksamheten -” luktar konstitutionellt bränt ”enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelsekunskap vid Lunds Universitet.

Det finns 400 000 människor listade i amerikanska register misstänkta för terrorism alt presumtiva terrorister.  Är du registrerad släpps du inte in i USA även om du oförskyllt hamnat på listan. Hur många av de registrerade  som är svenskar är okänt. Vilka data och ur vilka register  som lämnats vidare till USA från svenska myndigheter framgår inte.

Försöken att stänga ner och stoppa fler avslöjanden från WikiLeaks har intensifierats. Argumenten utgår ifrån att saker och ting måste hållas hemliga och absolut inte nå allmänhetens öron. Hur tänker man då? Att några vet bättre och därför ska massan och som i det här fallet även riksdagen hållas okunniga? Ett elitistiskt och farligt resonemang. När lögn på lögn serveras skapas så småningom  en avgrund  mellan makthavare och de som de är valda att representera. Det om något lägger sten påbörda och urholkar demokratin.

De medieföretag som publicerat det material WikiLeaks lämnat undgår all kritik och kan fortsätta sin verksamhet ostörda. Det är budbäraren som ska oskadliggöras.

Se Dokument Inifrån

_______________________________

Inom parentes kan nämnas att dokumenten visar att ambassadens syn Carl Bildts politiska förmåga  ligger en bit ifrån den tidigare utmärkelsen om att tillhöra världens stora tänkare.

”Carl Bildt har bristande politisk förmåga, och hans kostym är för stor jämfört med hans makt”(SvD)

_______________________________

Bloggat: Svensk myndighetskontroll

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , i

Media:Rapport, SVT, AB, Ex12, DN1

  5 comments for “Regeringen insyltad.

Comments are closed.