Regeringen insyltad.

Den svenska regeringen har hela tiden haft kunskap om USA:s övervakning av människor i Sverige.

Regeringens tjänstemän från justitiedepartementet  samtalade i hemlighet med företrädare för  den amerikanska ambassaden om övervakning av svenskar enligt WikiLeaks. Detta har tidigare dementerats av Beatrice Ask, Carl Bildt och av Fredrik Reinfeldt i riksdagen. Dokumenten avslöjar att samarbetet mellan svensk och amerikansk underrättelsetjänst på svenskt initiativ  skulle vara  informellt för att inte hamna i Sveriges Riksdag.  Flera  telegram  om samtalen och samarbetet skickades till USA.

Att svenska regeringstjänstemän diskuterar övervakning på svensk mark med utländsk underrättelsetjänst och vill att samarbetet ska göras  på informell nivå för att undvika kontroll av verksamheten -” luktar konstitutionellt bränt ”enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelsekunskap vid Lunds Universitet.

Det finns 400 000 människor listade i amerikanska register misstänkta för terrorism alt presumtiva terrorister.  Är du registrerad släpps du inte in i USA även om du oförskyllt hamnat på listan. Hur många av de registrerade  som är svenskar är okänt. Vilka data och ur vilka register  som lämnats vidare till USA från svenska myndigheter framgår inte.

Försöken att stänga ner och stoppa fler avslöjanden från WikiLeaks har intensifierats. Argumenten utgår ifrån att saker och ting måste hållas hemliga och absolut inte nå allmänhetens öron. Hur tänker man då? Att några vet bättre och därför ska massan och som i det här fallet även riksdagen hållas okunniga? Ett elitistiskt och farligt resonemang. När lögn på lögn serveras skapas så småningom  en avgrund  mellan makthavare och de som de är valda att representera. Det om något lägger sten påbörda och urholkar demokratin.

De medieföretag som publicerat det material WikiLeaks lämnat undgår all kritik och kan fortsätta sin verksamhet ostörda. Det är budbäraren som ska oskadliggöras.

Se Dokument Inifrån

_______________________________

Inom parentes kan nämnas att dokumenten visar att ambassadens syn Carl Bildts politiska förmåga  ligger en bit ifrån den tidigare utmärkelsen om att tillhöra världens stora tänkare.

”Carl Bildt har bristande politisk förmåga, och hans kostym är för stor jämfört med hans makt”(SvD)

_______________________________

Bloggat: Svensk myndighetskontroll

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , i

Media:Rapport, SVT, AB, Ex12, DN1

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Vincent
13 years ago

Detta är ett av de allvarligaste brotten mot demokratin som begåtts i Sverige och det är helt oförlåtligt. Omdömet om Bildt kanske ska tas med en nypa salt. Det handlar om en enda persons åsikt så det känns tämligen meningslöst att ens diskutera. Carl Bildt är en av Sveriges absolut duktigaste och skickligaste utrikespolitiker genom tiderna.

Calleblod
Calleblod
13 years ago
Reply to  Vincent

Calle kompetent? Host,host,host ROFL

GE
GE
13 years ago

Har de USAnska spionerna i Sverige också samlat uppgifter om personer som varit delaktiga i opinionsbildning som gått emot usas officiella intressen, fotograferat personer som deltagit i andra demonstrationer än vid USAs ambassader och liknande, med regeringens goda minne?

Är Sveriges regering en marionett-regering åt USA och USAs lille toppridande vapendragare i Mellanöstern? Används Sveriges militär inte för Sveriges intressen, utan för dessa två andra staters intressen, via deras utpost och blodsbröder i Sverige, alltså Folkpartiet?

Wikileaks kan nås på IP 213 251 145 96
alltså på http://213.251.145.96/
eller förkortat http://www.x.se/8sg8

trackback

[…] Gun i Norrtäl…,Hultins tankegång, Anna Troberg, Brockmans blogg, Annarkia, infallsvinkel, Kulturbloggen,Same Same But […]

Lasse M
Lasse M
13 years ago

Bra skrivet.

Och precis som alla andra tycker jag att detta är på gränsen till vad man som anställd av svenska folket kan göra.

Men jag skulle gissa att det är svårt att ha att göra med USA som ställer ultimatum (utpressning) titt som tätt: visum till USA tex. Eller när det gäller andra saker ”bilaterala avtal” som kan dras in. Ecuador och Bolivia som riskerar förlora sitt ekonomiska stöd från USA om de inte röstar rätt i klimatdebatten etc. (se dagens democracynow.org ca 42a min.)