En bild skapar olika associationer beroende på vem betraktaren är. Vilka tankar får Du?
Nyss hemkommen efter ett föredrag om den arabiska våren med rubriken På väg mot demokrati i Nordafrika? får bilden en speciell mening.
Jag tänker på alla de som ockuperade Tharirtorget i Egypten och banade väg för president Mubaraks fall. Flera olika grupper samsades med ett mål i sikte, att störta en diktator. Jämfört med vad som händer i Libyen och framför allt i Syrien var det en revolution med relativt lite våld. Sekulära grupper stod sida vid sida med det muslimska brödraskapet.
En mobilisering utan dess like som resulterade i vad? Ett val och en ny konstitution författad av den gamla eliten,inskränkningar i yttrandefriheten och en exkludering av de unga och sekulära som dag och natt ockuperade Tharirtorget.
Bilden blir för mig en symbol för vad som pågår . De unga som trotsade övermakten på Tharir utestängda från maktens korridorer, kringrända och lurade. Exkludering istället för inkludering och ett Brödraskap som vänslas med den gamla eliten har fått den arabiska våren att svalna.
Erövra demokratin tycks vara betydligt mödosammare än att störta en diktator.
Tillbaks till bilden på vattentornet. Vad är det taggtråden och stängslet ska skydda?
——————————-
Föredraget Nordafrika på väg mot demokrati? handlade om en teori med vars hjälp fallgropar och förutsättningar på vägen mot demokrati kan analyseras. Trasitionsteorins tre faser. Mobilisering -en ny elit utan makt mobiliserar nedtryckta grupper mot ett gemensamt mål . Transition och Konsolidering
—————————-
Foto:Annarkia
Media: Yle, SvD12, AB1,2, DN1,
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, Egypten, Libyen, Syrien, demokrati, mobilisering, muslimska brödraskapetr, politik, samhälle,
Vattentorn eller reservoarer är skyddsklassade och tillträde strängt förbjudet. De används som en slags reserv om ex. strömavbrott inträffar . Vatten pumpas upp på natten för att stå i beredskap när konsumtionen är som störst vid morgontimmarna.
Fast någon/några verkar ha tagit sig in till vattentornet och dekorerat det med graffitti. Vi får hoppas att Nordafrikanska våren resulterar i en positiv utveckling i de berörda länderna.
Just nu står demokratiprocessen och stampar i Egypten. Vad man bör betänka är att det en gång tog tid innan demokratin slog rot i Europa.Spanien och Portugal ex är ju relativt nya demokratier.Det var inte heller så länge sedan Berlinmuren föll. När folk får det sämre som i vissa gamla öststater där livslängden sjunkit med 15 år kan man ju också fundera på vad gemene man väljer. Mat på bordet och att barnen överlever eller yttrandefriheten.För oss, som är vana vid att yttra oss fritt, röra oss fritt och kritisera utan risk för att fängslas och dessutom inte saknar mat på bordet, är det lätt att säga att det är klart att det är demokratin som räknas.