Ointagligt fort? Dagens bild

En bild skapar olika associationer beroende på vem betraktaren är. Vilka tankar får Du?

vattentornet

 

Nyss hemkommen efter ett föredrag om den arabiska våren med rubriken På väg mot demokrati i Nordafrika? får bilden en speciell mening.

Jag tänker på alla de som ockuperade Tharirtorget i Egypten och banade väg för president Mubaraks fall. Flera olika grupper samsades med ett mål i sikte, att störta en diktator. Jämfört med vad som händer i Libyen och framför allt i Syrien var det en revolution med relativt lite våld. Sekulära grupper stod sida vid sida med det muslimska brödraskapet.

En mobilisering utan dess like som resulterade i vad? Ett val och en ny konstitution författad av den gamla eliten,inskränkningar i yttrandefriheten och en exkludering av de unga och sekulära som dag och natt ockuperade Tharirtorget.

Bilden blir för mig en symbol för vad som pågår . De unga som trotsade övermakten på Tharir utestängda från maktens korridorer, kringrända och lurade.  Exkludering istället för  inkludering och ett Brödraskap som vänslas med den gamla eliten har fått den arabiska våren att svalna.

Erövra demokratin tycks vara betydligt mödosammare än att störta en diktator.

Tillbaks till bilden på vattentornet. Vad är det taggtråden och stängslet ska skydda?

——————————-

Föredraget Nordafrika på väg mot demokrati?  handlade om en teori med vars hjälp fallgropar och förutsättningar på  vägen mot demokrati kan analyseras. Trasitionsteorins tre faser. Mobilisering -en ny elit utan makt mobiliserar nedtryckta grupper mot ett gemensamt mål . Transition  och Konsolidering

—————————-
Foto:Annarkia
Media: Yle, SvD12, AB1,2, DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Vattumannen
Vattumannen
11 years ago

Vattentorn eller reservoarer är skyddsklassade och tillträde strängt förbjudet. De används som en slags reserv om ex. strömavbrott inträffar . Vatten pumpas upp på natten för att stå i beredskap när konsumtionen är som störst vid morgontimmarna.

Per-Anders
11 years ago

Fast någon/några verkar ha tagit sig in till vattentornet och dekorerat det med graffitti. Vi får hoppas att Nordafrikanska våren resulterar i en positiv utveckling i de berörda länderna.