Nu ska jobbskatteavdraget betalas…


De stora skattehöjningarna som aviserade från moderathåll i går visade sig vara en tummetott. En tummetott som pekar åt helt fel håll.

De 12 miljarder som det senaste jobbskatteavdraget kostar ska betalas av andra grupper.När Anders Borg inför höstbudgeten talade om reformutrymme skakade såväl Konjunkturinstitutet som Finansinspektionen på huvudet.

Skärmavbild-Nu har verkligheten hunnit i kapp moderaterna. Den visar på stort budgetunderskott. Den här gången ska studerande och blivande pensionärer fylla igen en del av det budgetunderskott skattesänkningar som gynnat de som har mest.

Anders Borg  beskriver nedskärningen av bidragsdelen och höjningen av lånedelen i stuiemedlet som en ”satsning på studenter”. Det står stick i stäv med  SFS Sveriges förenade studentkårer reaktion:

Regeringens satsning gör studentrörelsen mörkrädd.
[…]
En allt större lånedel i studiemedlet har flera effekter. Naturligtvis ökar den enskilda studentens lånebörda. Men samtidigt minskar attraktionskraften i studiemedlet och det slutar att vara det stöd för studier som är grundtanken med studiemedlet. Studiemedlet finns för att du oberoende av din socioekonomiska bakgrund ska kunna ta del av högre utbildning. Med en ökad lånedel går vi mot ett studiemedel som inte längre är den allmängiltiga hjälp som det ska vara. Din möjlighet att studera på högskolan blir allt mer beroende av din och dina föräldrars ekonomiska resurser. Svensk högre utbildning måste vara öppen för alla.

Min första tanke, när jag läste om att skatteavdraget för pensionssparandet ska avskaffas, var att det där gör dom bara för att tvinga fler att jobba kvar längre.

De som drabbas är ju i första hand de som levt på marginalen och snålat ihop till lite högre pension för att kunna lämna ett tungande arbetsliv innan de ramlar av pinnen. En tanke som stämde väl med Anders Borgs motivering  att slopa avdaget för pensionssparandet:

– Det här är ett avdrag som har en lite besvärlig fördelningspolitisk profil, säger Borg.

Bland annat anser han att det står i kontrast till ambitionen med att få fler att skjuta upp pensionen och jobba längre upp i åldrarna.

Idag betalas skatteavdraget tilbaks då utbetalningen senare beskattas. Hur blir det med detta framöver Anders Borg?Ska det bli en straffskatt på pensionssparandet? Med tanke på att pension beskattas hårdare är den frågan berättigad.

Ett är i alla fall säker,t moderaterna kan vi lita på! Skattesänkningar gynnar mest de som har mycket medan höjningarna drabbar de som har mindre.

Media: AB12,DN123456,SvD1234,SR, Saco:s studentråd,Protestlista,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments