När det omöjliga blir möjligt …


…  kan vad som helst hända.

När finanskapitalets kris lassas över på vanligt folk  av eurokrater som fattar beslut långt från valda församlingar är det illa. Riktigt illa

Krisen drabbade greker,spanjorer och italienare in på bara skinnet.  Nu är det cyprioternas tur. Ett svällande och överdimensonerat  banksystem på väg att kollapsa räddas med nödlån vars räntor och amorteringar kommer att medföra inskränkningar i vanligt folks liv. Det är vad som skett i Grekland och Spanien .

I första vändan var det tänkt att spararna, även en småsparare skulle straffas och betala bankernas  spekulativa utlåning. Uppgörelsen i natt slutade med att de med mycket pengar sparade kan få sitt kapital kringskuret . En bankrekonstruktion för att minska banksektorn i Cypern  där insättningar up till 100 000 euro garanteras och räddar vanligt folks sparkapital. De andra kan få sina insättningar krympas utan prut. De ryska kapitalägarna som inte redan flyttat sina tillgångar frn Cypern kommer att lida stora förluster, upp till 30-40 % av sina bankinnehav.

Cypern har förlorat sin ställning som finansparadis och skatteplanerare och penningtvättare får hitta andra vägar. Gott åt dem kan tyckas Visst är det revolutionerande att Trojkan i EU beslutat att ”ta pengarna där de finns”. I slutänden är det trots detta  cyprioterna som får axla bördan. En svältkur där människors drömmar och förhoppningar om ett drägligt liv slås i spillror.  Det är eurokraternas lösning på en kris som inget annat är än ett kapitalets kris, en finanskris.

– Det blir en rätt jobbig bantningskur för Cypern, precis som vi sett Grekland har gått igenom tidigare. Det blir nu den långsiktiga utmaningen för Cypern att hitta en nya tillväxtmöjligheter. Det handlar om att utveckla sin turism men framföra allt att rätta munnen efter den matsäck man har. Och den matsäcken blir betydligt mindre nu efter den här krisen. Det väntar hårda åtstramningar och naturligtvis en hel del problem för den cyprirotiska befolkningen.

[…]

-Det blir en svältkur, precis som vi sett framför allt i Grekland.(SEB:s chefstrateg Johan Javeus i SVD)

 Vad kommer att hända härnäst? Slopad arbtesrätt och sänkta löner för att garantera bankernas och kapitalets forsatta vällevnad i land efter land?

Lästips Lärdomar från Cypern, Cervenka, SvD 

Media: AB12,DN123, GP, SvD123 ,SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Dangerous Beans
Dangerous Beans
11 years ago

Jepp! Det är precis det som är syftet med globaliseringen. Och naturligtvis avvecklandet av välfärdsstaten. Det är ingen naturlag att det finns a-kassa vid arbetslöshet eller f-kassa när man föder barn. Eller att man skulle få pension. Nej, slut er inom familjen/klanen för att trygga överlevnaden!