Mycket står på spel.

Svenska val brukar vara jämna och allt pekar på att även höstens val kan bli en riktig rysare.

SKOPs undersökning(24 maj) gav tummen upp för välfärden och Novus (27 maj)visade att de rödgröna drygade ut sitt försprång över alliansen.  I Synovates mätning har alliansen gått förbi de rödgröna.

Debatten inför valet har handlat om skatters vara eller inte vara och mindre om att skatter  finansierar den offentligt garanterade välfärden som skola , barnomsorg, vård och äldreomsorg.

Mycket står på spel i årets val. Valet står mellan två block med olika färdriktning.

Politik är för alliansen att inte blanda sig i. Det blir allt tydligare. För att slippa se verkligheten som den är används siffror så de passar in. Maud Olofsson sa i Godmorgon Sverige att alliansens politik skapat 100 000 nya jobb.  Det stämmer inte:

*sysselsättningsgraden har sjunkit med motsvarande 100 000 färre jobb

Reinfeldt anser dessutom  att arbetslösheten hos unga är en synvilla.Vad tycker de ungdomar som är arbetslösa? Maud Olofsson menar att arbetslösa ska bli egna entreprenörer och  skapa sina egna jobb. Så tänker politiker som vill sitta still i båten och låta marknaden bestämma.

Ilsemarie skriver om hur verkligehten ser ut:

Arbetslösheten är rekordhög –  nära 10 procent.  Långtidsarbetslösheten har ökat med 60 procent bara under det senaste året, ungdomsarbetslösheten är nära 30 procent.

[…]

De är inte ensamma; ”Under 2010 och 2011 kommer 92 000 svenskar att bli utförsäkrade från sjukförsäkringen…. ”

Läs hela inlägget här

Alliansen  har på bara några år monterat ned viktiga delar av den svenska välfärden. Fler har ställts på bar backe  på grund av alliansens så kallade arbetslinje som blev en bidragslinje. Kommunernas ekonomi blir alltmer ansträngd och välfärden naggas i kanten.   Får de ytterligare fyra år att fortsätta nedrustningen kommer klyftorna att förtsätta att öka och fler hamna i utanförskap. Ökade klyftor skapar ett hårdare samhälle och en ökad politisk polarisering och ett tuffare samhälle att leva i.

Jag vill se ett samhälle där  politik används för att mota bort arbetslösheten även i kristid och där politikens ledstjärna är att skapa bra livsvillkor för människor.En politik med offensiva satsningar som skapar jobb och sätter människan i centrum. En politik som skapar ett samhälle för alla.

Jinge skriver om att det går snabbt att riva ett hus men desto längre tid att bygga upp. Johan Westerholm och Peter Andersson om  om politisk mobilisering och Martin Moberg om Reinfeldts synvilla.

Aftonbladet, DN, DN,DNExpressen, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

12 comments for “Mycket står på spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.