(M)unväder för syns skull?

Inte hjälper det att Anders Borg höjer rösten mot bankernas girighet.  Det krävs annat än munväder för att få stopp på bonusregn och astronomiska lönelyft.

Bolånekunderna får fortsätta att stå för nota medan bankernas vinster ökar. Den sammanlagda vinsten för de fyra storbankerna förra året var nästan 60 miljarder kronor.

Storbankernas vd:ar kan kvittera ut miljoner i löner och ersättningar, visar deras egna årsredovisningar som precis blivit klara. (AB)

I ett Sverige som glider isär sticker det i ögonen när Nordeachefen får ett lönelyft på 50 procent förra året.  han är inte ensam.  Toppcheferna i de största bolagen på Stockholmsbörsen har fått lönelyft som motsvarar livslöner för de som arbetar på golvet. Bolagen bidrar inte heller med någon skatt att tala om . En tredjedel nolltaxerar. Det är pengar som undandras välfärden  och istället placeras i  l aktieägares och chefers redan fyllda börser.

Inget att höja ögonbrynen för kan tyckas.  Så har det ju alltid varit. Skillnad på folk och folk. Men när kön till socialkontoren och soppköken växer då trygghetssystemen urholkas av det som av alliansen döpts till arbetslinjen då är det allt fler som har svårt att hålla tand för tunga. Det blir fler och fler som inte ens kan äta sig mätta på blodpudding till middag.

Saltsjöbadsandan kan snart bli ett minne blott. Nu skramlar handels om strejk lagom till påsk. Vem står på tur? Lärarna?

Relaterat i media: AB1, Svt, DN 1, Svd & M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kent Karlsson
Kent Karlsson
12 years ago

Märkliga tider vi lever i idag. Har mänskligheten egentligen utvecklats eller går vi i vissa stycken bakåt! Vi har i de senaste dagarna kunnat läsa om att VD-lönerna ökat mycket kraftigt och att vissa företag undslipper att betala någon bolagsskatt helt! Det finns exempel på VD-löner som på ett år överstiger vad en ”vanlig industriarbetare” tjänar under ett helt arbetsliv om han/hon/hen får vara helt frisk från 20 till 65!
Detta samtidigt som företagen på inte några som helst villkor vill ge arbetaren längst ner i hierarkin mer än max 2,6% i löneökning, löneökningar utöver det kallas från näringslivshåll för ”samhällsfarligt”!?
Arbetsgivarorganisationen Almega (bl a. städbranschen) anser t.o.m 2,6% vara för mycket!?

Vi lever i ett kapitallistigt ekonomiskt system och som av näringslivet och vissa politiker anses vara det enda ekonomiska system som leder till lycka och välgång för alla medborgare.
Låt oss säga att de har rätt då, vi köper det rakt av för inte kan väl samhällets toppskikt ha fel?
Varför blir det då ett fruktansvärt ramaskri från samma toppar när de längst ner på samhällsstegen vill försöka att få en liten större del av den kapitalistiska ”tårtan”?

Jag menar, är det inte just själva grundtanken med det kapitalistiska systemet, att var och en hela tiden skall sträva efter att få mera att stoppa i plånboken? Eller har jag missuppfattat det?
Tittar man på VD-lönerna kan jag inte komma fram till någon annan slutsats!
Varför missunnar de då ”de på golvet” att kunna öka sin köpkraft? Vill de inte att deras arbetare skall kunna köpa deras varor?
För det kan väl inte vara så att det kapitalistiska systemet egentligen inte ÄR tänkt att alla skall tjäna på det utan främst den allra högst samhällstoppen?

Dessa VD som man nu kan läsa har fått löneökningar i miljonklassen är helt säkert välutbildade människor, men förstår de inte vilka signaler detta skickar ut!? Att själva få jättelöner samtidigt som de inte vill ge dem som faktiskt jobbar ihop till deras löner några löneökningar alls helst ger ju verkligen ett girigt intryck!

Det visar väl om inget annat att utbildning inte nödvändigtvis behöver vara liktydigt med bildning!