Moderaterna vill städa undan fattiga för att slippa se dem.Beatrice Ask och Tomas Tobé skriver idag att det organiserade tiggeriet bör förbjudas men undviker att tala om vad som menas med organiserat tiggeri. Är det organserad brottslighet eller familjer som organiserar sig och delar på slantarna?

Organisering av tiggeri ska förbjudas och kommunerna bör ges möjlighet att se till att illegala boplatser inte blir permanenta. Det föreslår nu toppmoderaterna Beatrice Ask och Tomas Tobé som vill att flera lagar skrivs om för att motarbeta tiggeri i Sverige.

Organisering av tiggeri ska förbjudas och kommunerna bör ges möjlighet att se till att illegala boplatser inte blir permanenta. Det föreslår nu toppmoderaterna Beatrice Ask och Tomas Tobé som vill att flera lagar skrivs om för att motarbeta tiggeri i Sverige.

Föreslaget, som ska läggas fram på Moderaternas partistämma i höst, gäller alltså inte ett allmänt förbud mot enskilda personer att tigga utan ska vara ett förbud mot organiserande av tiggeri. Exakt hur en sådan lagstiftning ska skilja sig från dagens lagstiftning mot människohandel klargörs inte i de båda Moderattopparnas artikel som på torsdagen publiceras på DN Debatt.

Moderaterna slår mot de sämst ställda i samhället, fattiga romer som söker sin utkomst med pappersmugg i hand på svenska gator och torg. Organiserat tiggeri är ett försåtligt påståenden. Vad menas? Är det organiserad brottslighet eller familjer som organiserar sig och delar på slantarna?

Aaron Israelson, chefredaktör för de hemlösas tidning Faktum :

 För att överleva utvecklade romerna ett antal överlevnadsstrategier. Utan stark nationell identitet göt romerna i stället starka lojalitetsband till storfamiljen, som kan omfatta uppemot ett 100-tal personer. Det är inom den som de flesta tiggare organiserar sin försörjning.
Med andra ord: Det vi svenskar tolkar som en öststatsmaffia, som bussar ut de halta och lytta, är vanligen stora släkter som fördelar arbetet inom familjen.

[…] att förbjuda organiserat tiggeri är att slå mot den romerska familjestrukturen och mot familjernas försörjning.

Citypolisen i Göteborg har inte heller kunnat se något som tyder på organiserad brottslighet   bakom tiggarna på Göteborgs gator,

Inte heller räddningsmissionen såg tecken på kriminalitet utan istället extrem fattigdom då de under några månader intervjuade 100 romer.

Sprider Ask och Tobé myter om  tiggande romer för att skapa gehör för förbud och lagstiftning? Var och en borde kunna se att det inte är tiggarna som ska bekämpas utan de grundläggande strukturer som skapar fattigdom och förnedring!

Tiggarna på våra gator visar  på en social katastrof i dagens Europa. Fattigdomen försvinner inte bara för att vi städar undan dem. Talet om att slantarna i tiggarnas muggar konserverar tiggeriet och bara öppnar dörrarna för fler tiggare på våra gator  är höjden av cynism. Att hävda att fattiga romer från Rumänien är den statens problem hjälper inte den som är fattig  i dagsläget.  Nog bör vi kunna hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. De som lever under våra broar eller i läger i städernas utkanter kan inte vänta. De behöver hjälp nu. Vi behöver möta de akuta behoven av till exempel tak över huvudet och samtidigt bekämpa fattigdomen i Europa, vilket är ett långsiktigt arbete.

Enda sättet att undvika att tillfälliga läger permanentas är att se till att tiggare får tak över huvudet, någonstans att vistas. Göteborgs stad har

 genom Social Resursförvaltning samordnat stadens arbete riktat mot EU-migranter. Genom IOP (Idéburet Offentligt Partnerskap) har förvaltningen tecknat ett avtal med tre organisationer. Genom detta avtal erbjuds bland annat sovplatser och en dagcentral. Vidare har bidrag getts till en öppen förskola för icke-etablerade EU-medborgare, vilken har fungerat som en kontaktcentral för många EU-migranter.

Tiggande romer är EU-medborgare och har samma rättigheter som alla andra.Det tog Thord Kristiansson (V) i Ängelholm fasta på och  hjälpte EU-migranter att skriva in sig på arbetsförmedlingen.

En medborgare i en medlemsstat som söker anställning inom en annan medlemsstats territorium ska få samma hjälp där som den som ges av arbetsförmedlingarna i denna stat till dess egna medborgare som söker anställning.(Riksdagens utredningstjänst)

För att utrota fattigdomen på sikt bör Sverige   arbeta för att EU använder mer  av sina resurser för att skapa arbete och bekämpa fattigdom och ta fram politiska sanktioner mot länder som diskriminerar sina medborgare.Under tiden måste vi kunna hitta  hitta värdiga lösningar.

Lästips:

På Crossroads hemsida beskrivs utförligt vad som gäller Hälso- sjukvård:

http://stockholmcrossroads.se/article/vard/

Fördjupning kring sociala rättigheter i EU: http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19467/2014-6-16.pdf

Vad gäller rätt att sitta utanför affärer:

http://www.svenskhandel.se/Nyheter–rapporter/Nyheter/2014/Tiggare-utanfor-butiken-/

Intressant artikel Jurist reder ut i debattartikel ang. romer och ev. rätt till ekonomiskt bistånd.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article19898040.ab

Foto: Annarkia

Dag 61 i #blogg100

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , & A RomelsjöSubscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Tarmo Lindholm
Tarmo Lindholm
8 years ago

Nu när Beatrice Ask ändå är i farten frågar man sig, vad EU parlamentarikerna Anna Maria Corazza Bildt, Christofer Fjellner samt Gunnar Hökmark och även Kristdemokraterna gör i Bryssel, annat än lyfter sin väl tilltagna ”apanage”….?
Istället borde man sätta tryck på dessa Länder, från EU:s sida så att den hjälp som redan finns verkligen når de behövande, som den uppenbarligen inte gör idag…!