Ministrarnas påståenden saknar grund.

WikiLeaks avslöjande om Bildts och Billströms fördomsfulla påståenden om irakiska flyktingar har väckt en våg av harm och upprördhet.

Intentionen att minska invandringen utifrån argument som förknippas med sverigedemokraternas retorik är under all kritik.  Det fick främlingsfientliga krafter att gnuggade händerna något som framkommer i några av kommentarerna till mitt inlägg i går.

Svenska Dagbladet lyfter idag fram det faktum att Bills och Billströms  syn på irakiska flyktingar saknar grund. Irakiska flyktingar skiljer sig inte från andra flyktingar. Det är de med hög utbildning och god ekonomi som har möjlighet att fly sitt hemland och söka asyl. Enligt Anders Lago kommunstyrelsens ordförande i Södertälje har den grupp irakier som flyttat in där till och med högre utbildning än etniska svenskar. Av samma uppfattning är den amerikanska Stockholmsambassaden som skriver:

”There are 110,00 Iraqis who live in Sweden today. This number increased significantly between 2003-2008 when over 40,000 Iraqis arrived as refugees, prompting Swedish officials to call for more countries — including the United States — to accept Iraqi citizens fleeing from war. Most Iraqis in Sweden come from Mosul and Baghdad, and many have high levels of education, which some scholars claim may result in less religious affiliation among both Muslims and non-Muslims.

Påståendet om att inställningen till flyktingmottagandet ökat saknar också grund. Enligt attitydundersökningar har opinionen blivit mer positiv.

Skyddsbehovet kan inte förhandlas bort.

Det centrala är trots allt att alla skyddsbehövande har rätt att få sitt asylärende prövat. Det är en mänsklig rättighet. Det kan aldrig någonsin förhandlas bort i ett hemvändaravtal med Irak.

Flera av de tvångsavvisningar till  Irak som har skett efter avtalet har kritiserats av såväl Europarådet som UNHCR och Amnesty. Migrationsverkets tolkning av situationen i olika delar av Irak avviker från FN och Amnesty.

Är det någon som förundras över   Billströms papegojaliknande ovilja att kommentera dokumenten från WikiLeaks? En ansvarig minister som gömmer sig bakom en teknik att inte kommentera tredjepartsuppgift när man själv är förstahandskälla är ett hot mot demokratin.

Nu är händelsen KU-anmäld och där duger det inte att behålla munkavlen på.

RSS-länk

Svd12345, svt123 AB12, Ex123 DN12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , , intressant

2 comments for “Ministrarnas påståenden saknar grund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.