Miljöpartiet som nya Moderater?

Miljöpartiet förlorar två tungviktare i riksdagsarbetet. Maria Wetterstrand och hennes taleskvinna i ekonomiska frågor och partiets gruppledare i riksdagen, Mikaela Valtersson,   lämnar nu politiken.

Mikaela Valtersson  förlorade striden om vem som skulle vara nytt språkrör i miljöpartiet och skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter .

Miljöpartiet måste ändra sin syn på Moderaterna och vara öppet för att bilda regering med såväl socialdemokrater som moderater. Målet för Miljöpartiet måste vara att sitta i regering 2014. Då krävs att vi har fler än ett alternativ till regeringspartner. Miljöpartiet behöver därför nyansera sin uppfattning om Moderaterna och öppna för att sitta i regering med såväl socialdemokrater som moderater.

Kommer miljöpartiet att försöka sitta på flera ben samtidigt väntar populistiska utspel och utslätad politik. Fridolin har som Valtersson förordar redan startat sin flirt med moderaterna med sitt utspel om samverkan om budgeten. Anders Borgs förslag om sänkt restaurangmoms kanske ska ses som en utsträckt hand till mp? En förbilling av restaurangbesök som ska finansieras med höjda avgifter för multisjuka. Gränsen för högkostnadsskydd inom vården föreslås höjas  med 25 procent. Är det den sortens politik Mikaela Valtersson kallar för ny moderat politik?

Det är föga troligt att miljöpartiet kan hålla någon högre profil när det gäller partiets hjärtefrågor om de knyter banden tätare till alliansen för att uppgår i en regering med moderater och folkpartister. Hur det då går för Sveriges tredje största parti om miljöhänsynen skjuts i sank är inte svårt att förutse.

Visar det sig att miljöpartiet strävar efter en uppgörelse med alliansen för att ingå i en moderatstyrd regering 2014 kommer troligen många av de som lämnat vänsterpartiet och tagit sin tillflykt till miljöpartiet att än en gång visa sig vara lättflyktiga. Inte att förglömma att Maria Wetterstrands integritet och stora kunskap lockat många till miljöpartiet.


Media: Ex, AB, DN 1, SvD 2 3 4 5 6, 7 SVT1, 2, SR & Jinge & Kent Persson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kaj Raving om Euron, Röda Tankar om skilda världar, Claes Crantz om socialbidrag, Annarkia om MP, Mer- […]