En amerikanisering av politik och samhälle?

Fyra partier under spärren och moderaterna ökar .

Blockpolitiken har gjort sitt. De små partierna riskerar att ställas utanför riksdagen och kvar finns två stora partier som flankeras av två mindre.

Fyra partier skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet hamnar alla under 4-procentsspärren i senaste DN/¬Synovate-mätningen. Enligt Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring har det aldrig hänt i tidigare mätningar. (DN)

Fortsätter den utvecklingen har vi snart ett amerikanskt system med två stora partier  som slåss om de politiska taburetterna. Färre alternativ gör att minoriteter missgynnas och valdeltagandet sjunker till förfång för demokratin.

Moderaterna gynnas av den borgerliga ekokammaren som trummar ut budskapet om ekonomiskt ansvar. Det trots att den moderata ekonomiska politiken inte gynnat ekonomi .Jobbskatteavdraget har inte skapat de jobb som utlovats. Istället har en omfördelning av resurser skett och välfärden naggats i kanten.  Frysningen av jobbskatteavdraget har inget med den ekonomiska krisen att göra som Borg och Reinfeldt försökt göra gällande  utan var ett utslag för rädslan att förlora en viktig omröstning i riksdagen och undvika ett nyval.

Det är inte ansvarsfullt att bromsa i uppförsbacke. Det är inte ansvarsfullt att belasta de som har det sämst med ännu sämre villkor i dåliga tider. Anders Borg föreslår nu att  I stället för att höja skatten med några kronor för de som har jobb föreslår nu Anders Borg att höja gränsen för högkostnadsskydd inom vården  med 25 procent.Detta kommer innebära att kroniskt sjuka, oftast de som redan har en svag ekonomi, eller de som har ett behov av att uppsöka vården frekvent indirekt finansierar sänkt restaurangmoms och de som har råd att gå på restaurang.  Pensionärer ska fortsatt brandskattas med högre skatt trots löfte om motsatsen. Vad blir nästa steg? Matkuponger till de sämst ställda som i USA?

Media: SvD1234 DN123  Ex AB123 SVT Ekot
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Max Stirner
Max Stirner
12 years ago

Men det är INTE val idag!