Mephisto en föraning om vad som väntar?

Göteborgs stadsteaters uppsättning av Mephisto fick lysande recensioner i bla Dagens Nyheter:

I högerpopulismens era har Klaus Manns ”Mephisto” plötsligt blivit ett självklart pjäsval. Göteborgs stadsteater och dess regissör Pontus Stenshäll triumferar i en fullkomligt bländande uppsättning.

img_4072

På väg hem från föreställningen förstärker nattens mörker och den råa luften känslan av rädsla för vad som kan komma

I går såg vi föreställningen som varade i över 3 timmar. En föreställning som överträffade mina förväntningar.

Första aktens skildring av nazismens ökade insteg i det tyska samhället under början av trettiotalet påminner om vår samtid med högerextremistiska stämningar som växer.  Det långsamma nästan sömniga tempot visar på en fara som ingen tog på allvar och ingen trodde skulle slå rot. Ett yrvaket och famlande motstånd precis som det vi ser i dagens  samhälle.

Andra akten formligen exploderar i tempo, skådespeleri och teknisk briljans. Trollbinder och skämmer mig. På helspänn totalt fokuserad över vad som sker på scenen med en nazism som tar kommandot och förpestar tillvaron förflyttas och omsluts jag av den katastrof som nazismen förde med sig i dåtidens Tyskland.

Hur ska vi undvika att nutidens högerextrema strömning ska slå rot och sluta i samma katastrofala situation?

Vem hade kunnat tro att ett parti med nazistiska rötter skulle få säte i Sveriges riksdag?  Ett främlingsfientligt och i grunden rasistiskt parti som gillas av vart femte väljare.

Än finns det tid för motstånd. I morgon kan det vara för sent. Då som nu ökar klyftor och framtidstro grusas av en välfärd som monterats ner och ett skyddsnät som glesats ut vid sjukdom och arbetslöshet. Ett kallare samhälle  där solidariteten satts på undantag. Än finns det tid att vända en utveckling som kan sluta som den i dåtidens Tyskland.

Andra om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments