Bristande interndemokrati, ovana eller missbruk?

Lyfter ett inlägg som är lika aktuellt som då det skrevs. En totalhavererad kommunikation ett tecken på maktfullkomlighet eller bristande kunskap?

Interndemokrati är A och O för alla sammanslutningar vare sig det är en förening, organisation eller ett politiskt parti.

imageBristande lyhördhet och kommunikation skapar inte bara missförstånd utan också ett slutet och negativt psykologiskt klimat.

En styrelse som inte tål kritik vare sig kritiken är berättigad eller inte bör se upp. Att besvara en kritisk synpunkt med att näpsa är illavarslande. Det inger inte respekt.

En styrelse ska företräda medlemmarnas intressen. Ett viktigt verktyg är just lyhördhet och respekt för synpunkter. Med andra ord – ett öppet psykologiskt klimat borgar för en livsviktig och levande interndemokrati och bidrar till att en styrelses legitimitet bibehålls.

Vi skriver 2000-tal och lever i ett samhälle med demokratiska traditioner. Den tid då man i maktposition ansågs för förmer och övriga skulle veta sin plats , bocka och stå med mössan i handen är för länge sedan förbi.

Andra om , , , , , ,

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

  6 comments for “Bristande interndemokrati, ovana eller missbruk?

 1. 8 december, 2015 at 04:04

  På förekommen anledning och för att undvika missförstånd:
  Inlägget är inte föranlett av min erfarenhet av partipolitik utan bottnar i en annan kontext.

 2. JH
  8 december, 2015 at 11:50

  Ovana eller maktmissbruk? Beror på vem som är involverad. Ovana eller osäkerhet kan göras ngt åt.

  • 9 december, 2015 at 02:10

   Spilla energi på det som inte är förändringsbart är bortkastad tid. Markera, vänd blad och gå vidare är mer hälsosamt. I synnerhet när sammanhanget, situationen eller föreningen där patron sticker ut hakan och hytter med sin näve är något Du kan undvara.

 3. 22 december, 2015 at 04:17

  Klokt sagt!

  /Skvitt

 4. 22 november, 2016 at 23:48

  Får erkänna att vända blad är inte lätt. Inte när akuta problem uppstår och informationen är sparsmakad och substanslös, laddad med en och annan pekpinne.

  • 25 november, 2016 at 23:58

   Med tanke på mitt förra gebit kunde den usla infon/kommunikationen fungera som utmärkta fallbeskrivningar under lektioner i psykologi om transaktionsanalys och härskartekniker.?
   Ett tema för ett kommande inlägg kanske, men då utifrån en annan kontext givetvis.

Comments are closed.