Medialisering av politiken gröper ur …

… demokratin. Partiernas kris blir demokratins kris.

I takt med partiernas kris fördjupas ökar medialiseringen av politiken. Partierna förlorar medlemmar och människor har svårt att göra sin röst hörd.  Medierna sätter allt oftare agendan och bestämmer vad som ska diskuteras.  Resultatet har blivit en inriktning på personer, skandaler och dramaturgi.    Hetsjakten mot Håkan Juholt är ett varnande exempel som visar hur medialiseringen gröper ut demokratin. Mosa Juholt kampanjen som initierades på ledarsidan i Aftonbladet eskalerar för var dag som går och tar bort fokus från politikens innehåll. Högerfalangen inom socialdemokratin har skickligt nyttjat medias förkänsla för drama och skandaler.

Det är lätt att bli konspiratorisk   men det ser inte bättre ut än att när alliansen fått idétorka  har media  tagit över taktpinnen.  När Håkan Juholt presenterar fyra vägar för socialdemokratin är det så kallade experter som analyserar inte partipolitiker. I takt med mosa Juholt kampanjen växer föraktet för politiker och den politiska arenan.  Allt fler stänger dörren om sitt och blundar för den verklighet som finns där ute.  Hur går det då med demokratin?

Demokratins kris hör intimt ihop med partiernas kris.  Partier som förlorar medlemmar och som alltmer börjar likna företag marknadsanpassas. Partier kopierar företagens marknadsföring när det gäller politisk kommunikation. PR-folk tar över och manipulerar opinionen.  Alliansen har som närmaste medarbetare en moderat  propagandaminister.

Medan miljöpartiet positionerar för att tas upp i det vinnande laget , vänsterpartiet ägnar all sin energi åt  kommande partiledarval ,  skarpskytte pågår inom socialdemokratin överlåts den politiska agendan åt media. Ett medielandskap som domineras av liberalt-borgerliga drakar påhejad av SVT. Ett dilemma som på sikt skadar demokratin.

Bloggat: In Your Face, Jinge

Media:  ab12345,  ex12, svd12567, dn123, dd,  flamman, svt, 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Högberg och Tokmoderaten och Pophöger och marknadsliberalen och martin och johan och göran och annarkia Rate this: Share this:TwitterFacebookE-postLike this:GillaBli först att gilla denna […]

T Lindholm
T Lindholm
12 years ago

Det här är också bra att lägga på minnet när det gäller skitsnacket om Juholt.
Det är bara så Patetiskt och betrakta i Borgar median:
http://www.expressen.se/debatt/1.2629179/thomas-bodstrom-svt-viker-sig-ofta-for-regeringens-krav