Media dagen efter.

Söndag är min nyhetsfria dag men kan inte motstå frestelsen att kolla in hur Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter tacklar Håkan Juholts linjetal som väckte hopp i en kongress och  mottogs positivt  i vida kretsar.

T o m retorik experterna gav tummen upp. Visst var det ett ideologiskt retoriskt bra uppbyggt tal med fokus på solidaritet, trygghet och jämlikhet i kontrast till ett samhälle som glider isär och skyfflar människor ut i utanförskap.  Ett ideologiskt och visionärt tal. Så som ett introduktionstal av en nyvald partiordförande ska vara.

Intressant att se att PJ Anders Linder , politisk chefredaktör på SvD saknar allt det som en borgerlig politik står för  ett förhärligande av privatiseringar och  marknaden.  Han  är   störd över  att Håkan Juholt aldrig nämnde skattehöjningar. Skattetjafs utanför sin egentliga kontext är ju det de borgerliga tidningarna ackompanjerar Reinfeldt och Borg med.

Göran Eriksson , journalist på SvD erinrar sig   att förre näringsministern Björn Rosengren en gång sa om socialdemokratin:

”Framgångsreceptet är en socialistisk retorik men en borgerlig politik”.

Där finns min oro över vad som komma ska. Kommer Socialdemokraterna att kunna leva upp till talet om ett solidariskt, jämlikt samhälle som ger trygghet i livets alla skeden?

Dagens Nyheter klagar på att inga konkreta besked om politiken gavs.  Hur skulle det ha sett ut om Juholt själv la fast politiken?  Det är ju det arbetet S har framför sig. DNs ledare är redan på det klara med att de visioner och den färdriktning Håkan Juholt presenterade i sitt linjetal kommer att ratas av väljarna. Vad annat att vänta av en tidning som går den moderatstödda regeringens ärenden?

GP är kliniskt ren från s-kogress på nätets förstasida.  Också ett val  i nyhetsurvalet.

Katrin Kielos i Aftonbladet sätter fingret på vad som gäller framöver.

I går jublade ett lättat parti och viftade med plakat med mustascher på. Socialdemokraterna har en ny partiledare men alla problem består. Mona Sahlin förlorade inte valet 2010 för att hon var kvinna. Men Håkan Juholt kommer inte heller vinna valet 2014 för att han är man, har röd slips och säger det som partiet vill höra. Mona Sahlin förlorade valet av samma skäl som Håkan Juholt riskerar att förlora valet på. Bristande känsla för samtiden och oförmåga att leverera trovärdig sammanhållen politik.

Håkan Juholt sa många bra saker, men det är inte socialdemokratin som behöver nya saker att säga. Det är Sverige som behöver en ny socialdemokrati.

Bloggat Sandro Wennberg, M Moberg, Peter Johansson, Jinge och många, många fler!

SvD, AB123 , GP
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ingvar Hedengård
Ingvar Hedengård
13 years ago

Det är väl hur klart som helst att den borgerliga pressen är nervös nu.Håkan Juholt är känd för att vara en bra debatör till skillnad från Mona Sahlin,detta kan ställa till problem för högeralliansen.De som är irriterade över att Juholt inte har kommit med något konkret t.ex. om skattepolitiken,så har han faktiskt sagt att skatterna inte kommer att höjas.Sen är det faktiskt så att Håkan Juholt inte kan komma med någon ”regeringsförklaring”.Han måste ju få chansen att bli statsminister först.Jag är också övertygad om att innan valet 2014,så kommer det att stå helt klart var någonstans (S) står i olika frågor.

trackback

[…] Ledarbloggen,  Rasmus Lenfors, Annarkia, Eva Hillén Ahlström, Högbergs tankar, Löntagarbloggen, Martin Moberg, Lena Sommestad, […]

trackback
Nystart, en krönika om veckan som gått. | Högbergs Tankar
9 years ago

[…] tema liksom Staffan Lindström i inlägg om en trepoängare. Erik Laakso tror som jag på Juholt, Annarkia bloggar om medier dagen efter: Kent Persson skriver om adjö till enpartistaten och Thomas […]