Någon folkomröstning blev det inte i Grekland. Det satte EU och börserna runt om i världen stopp för. Idag är det marknaden som styr och politikerna är satta på undantag.En fd vice ordförande för ECB som premiärminister i Grekland kan inte missförstås. Ett symbolvärde utan dess like.
Av samma skäl träder Berlusconi tillbaks. Han har i alla fall sagt sig ha som avsikt att göra så. En livlina tillbaks är vad han hakar fast sig vid. Lämna politikens högsta topp kan komma att svida rejält i skinnet då immuniteten försvinner och rättegångar om Berlusconis heder och vandel väntar. Tystnar gör han inte med tanke på alla de mediekanaler han bossar över.
EU försöker rädda det nyliberala experimentet med euron som ankare genom att sätta Grekland på svältkur. Italien står på tur och det är vanligt folk som får betala notan i form av sänkta löner och ökad arbetslöshet. Nedskärningar och så kallade sparpaket lär inte skapa nya jobb utan kastar istället fler ut i fattigdom. Banker , finansmarknaden och de som berikat sig på spekulation sitter i orubbat bo.
Media: DN1234, SvD12 , AB123 , Ex1
Läs även andra bloggares åsikter om Grekland, Italien, EU, ECB, Euron, politik, samhälle
Angående att EU satte stopp för folkomröstningen i Grekland och att marknaden styr, så vill jag påpeka att EU styrs av folkvalda politiker.
Visst har den sk marknaden stort inflytande men trots allt gnäll över EU så måste man inse att EU är ”vi”, EU styrs av Europaparlamentet vars delegater utsetts av de av oss som orkat släpa oss till valurnorna och röstat i valet till Europaparlamentet.
Europaparlamentet är tandlöst trots att det är den enda folkvalda institutionen i EU. När det gäller de så kallade krispaketen som de facto innebär att vanligt folk genom sämre löner, sämre sociala rättigheter privatiseringar, nedskärningar och ökad arbetslöshet ska fortsätta att betala för bankernas och finanskapitalets spekulation. En strukturanpassning som beslutats av IMF, den internationella valutafonden, ECB, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen. Här har EU.-parlamentet inte haft något att säga till om.
EU har ett demokratiskt underskott som är välkänt. Även det EU-stödda forskningsprojektet RECON, i vilket ingår 120 forskare från 14 länder och som leds av det norska Centrum för Europaforskning (ARENA), har pekat på att EU inte fungerar demokratiskt, och att den fria marknaden alltid sätts före välfärden.