Vill Magdalena Andersson dela salong med Anders Borg?.


I kampen om medelklassens väljare går (M) och (S) runt och trampar i varandras spår. Skiljelinjerna mellan de två alternativen i svensk politik suddas alltmer ut.

Så illa som alliansen skött politiken borde sossarna kunna skjuta mål  i öppen bur. Men icke! Jobbskattevdragen, även det senaste ska bestå. Det är skattesänkningar som till viss del  betalats av försämringar i socialförsäkringarna. Sprickorna i välfärden har allt fler fått känna på.

Alliansens politik har gjort människor illa. Trots detta står socialdemokratin och trampar vatten. Opinionssiffrorna tycks ha kilat fast sig. Risken är att vi får se dalande siffror om och när människor börjar fundera över om det blir så stor skillnad vid ett ev regeringsskifte.

M och S manövrerar i mittfåran i rädsla för att tappa väljare bland medelklassväljarna med resultat att de två kombatenterna  kommer varandra allt närmare.

S_kruka-300x272Människor far illa av alliansens politik. Kommer de att få det bättre vid ett regeringsskifte? Vinsterna i välfärden vill Stefan Löfven inte röra om än viss reglering är att vänta.  Friskolereformen blir kvar  och kommunaliseringens ska bestå.Lite småsmulor till skolan utlovas. Pensionsåldern vill man höja. Detta i ett läge då opinionen föredrar  reformer framför skattesänkningar och en majoritet är mot  vinster i välfärden .

Vad vill egentligen socialdemokraterna? Vill sossarna överhuvudtaget förändra samhället?  Det är frågor Karin Pettersson ledarskrient i Aftonbladet ställer under rubriken – Kära sossar – sluta härma Anders Borg:

[…]

I stället för att fånga denna opinion och förstärka den, väljer ­Socialdemokraterna att riskminimera in i kaklet. De verkar inte ens leta efter ett politiskt projekt, trots att det ligger ett historiskt sådant ­precis framför näsan på dem.

Sverige halkar i dag efter som ­kunskapsnation. På individnivå drabbar det främst barn från fattigare hem, med föräldrar utan utbildning. På samhällsnivå drabbar det oss alla.

Det borde göra Socialdemokraterna rasande. Vilket ­inte bara borde visa sig i ord, utan i politiska förslag.

Ett massivt kunskapslyft borde vara ett givet socialdemokratiskt vallöfte. Och då pratar vi inte fem miljarder per år eller några fler ­lärare i grundskolan. Vi pratar satsningar på Komvux, på yrkesutbildningar, på förskola, grundskola, gymnasium och högskola. Vi pratar högre lärarlöner, ett nej till vinstuttag och ett löfte att vända trenden när det gäller ökad segregation i skolan, kosta vad det kosta vill.

[…]

Ja vad vill egentligen socialdemokraterna? Är längtan  efter att återta platsen vid maktens köttgrytor det som är drivkraften och  det enda målet? Om så är fallet ”Gud bevare Sverige”!

Illustration: Erik Rune

Media: Dagens Arena,DN1,Fokus12,Folkbladet, Östran.se,Dalademokraten,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments