Lite mer av klasskamp skulle inte skada!

Vilken fadäs av KD:s näst högste tjänsteman Patric Rylander när han på Facebook avslöjade sin människosyn och grova generalisering.

KD:s verksamhetschef ville ut på ”underklass-safari” och efterlyste tips  på resmål där kriterierna var: hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice och mängder med klotter. Beklämmande! Är det så kristdemokrater ser på människor som står utanför medelklassen och inte platsar bland överklassen?

Vad Patric Rylander inte kan fördra är den den överklassafari med buss som organisationen Allt åt alla anordnat till Saltsjöbaden och Solsidan. En resa som fått stor uppmärksamhet i media. En resa som riktat blickarna på de skillnader som finns i det svenska samhället.  Med alliansens år vid makten har klyftorna ökat och samhället börjat glida isär alltmer.  Idag vet vi alla vad det beror på. Det blev inte fler jobb och färre i utanförskap som alliansen lovat. Det blev precis tvärt om.

Sveriges ekonomi beskrivs av Reinfeldt och Borg som god. Vad de inte talar om är att det inte gäller alla. Inte de som utförsäkrats eller mist jobbet. Inte de pensionärer som halkat efter och fått betala för finanskris när bromsen slagit till. Och definitivt inte de ungdomar som saknar jobb och riskerar att ställas utanför samhället. En ungdomsarbetslöshet som kilat upp till 20% är inte ett tecken på god samhällsekonomi. Att några unga människor då vill markera med sin överklassafari  är inget som förundrar. Ung,arbetslös och tvingad att bo kvar hemma är ingen drömsituation. Det är en livssituation som kan skapa desperation och förlorat framtidshopp. En överklassafari är i det läget en riktigt fyndigt tilltag. Den startade en diskussionsom satte fokus på den ökadeojämlikheten.

Alliansens politik gynnar de som bor på Solsidan medan de som bor i områden  som KD:s verksamhetschef talar så föraktfullt om är de som drabbats av nedskärningar i den generella välfärden och ökad arbetslöshet. Peter Andersson uttrycker det så väl:

Där är för övrigt arbetslöshet och sjuklighet högre och de slag som riktas mot de grupperna är väl kända. Hur mycket har ”Solsidan-borna” tjänat på jobbskatteavdragen? Hur mycket ROT och RUT använder dom? Hur många i ”Solsidan”-områden jobbar själva i ROT- och RUT-svängen? Och hur många där tillhör egentligen näringslivet och kräver sänkta löner för andra? Illustrationerna kan göras i oändlighet av ett samhälle med växande klyftor. Att folk blir förbannade på detta är inte märkligt. Tvärt om.

Lite mer av klasskamp  för ett jämlikare Sverige är vad vi behöver. I jämlika samhällen blir alla lyckligare.

Bilden visar en bit av solsidan i Jönköping

Foto: annarkia

LästipsMarika Lindgren Åsbrink,
Media : svt, svd1, dn123, ex, sr, ab1 & HumanLabRat

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

 

10 comments for “Lite mer av klasskamp skulle inte skada!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.