Lite mer av klasskamp skulle inte skada!

Vilken fadäs av KD:s näst högste tjänsteman Patric Rylander när han på Facebook avslöjade sin människosyn och grova generalisering.

KD:s verksamhetschef ville ut på “underklass-safari” och efterlyste tips  på resmål där kriterierna var: hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice och mängder med klotter. Beklämmande! Är det så kristdemokrater ser på människor som står utanför medelklassen och inte platsar bland överklassen?

Vad Patric Rylander inte kan fördra är den den överklassafari med buss som organisationen Allt åt alla anordnat till Saltsjöbaden och Solsidan. En resa som fått stor uppmärksamhet i media. En resa som riktat blickarna på de skillnader som finns i det svenska samhället.  Med alliansens år vid makten har klyftorna ökat och samhället börjat glida isär alltmer.  Idag vet vi alla vad det beror på. Det blev inte fler jobb och färre i utanförskap som alliansen lovat. Det blev precis tvärt om.

Sveriges ekonomi beskrivs av Reinfeldt och Borg som god. Vad de inte talar om är att det inte gäller alla. Inte de som utförsäkrats eller mist jobbet. Inte de pensionärer som halkat efter och fått betala för finanskris när bromsen slagit till. Och definitivt inte de ungdomar som saknar jobb och riskerar att ställas utanför samhället. En ungdomsarbetslöshet som kilat upp till 20% är inte ett tecken på god samhällsekonomi. Att några unga människor då vill markera med sin överklassafari  är inget som förundrar. Ung,arbetslös och tvingad att bo kvar hemma är ingen drömsituation. Det är en livssituation som kan skapa desperation och förlorat framtidshopp. En överklassafari är i det läget en riktigt fyndigt tilltag. Den startade en diskussionsom satte fokus på den ökadeojämlikheten.

Alliansens politik gynnar de som bor på Solsidan medan de som bor i områden  som KD:s verksamhetschef talar så föraktfullt om är de som drabbats av nedskärningar i den generella välfärden och ökad arbetslöshet. Peter Andersson uttrycker det så väl:

Där är för övrigt arbetslöshet och sjuklighet högre och de slag som riktas mot de grupperna är väl kända. Hur mycket har “Solsidan-borna” tjänat på jobbskatteavdragen? Hur mycket ROT och RUT använder dom? Hur många i “Solsidan”-områden jobbar själva i ROT- och RUT-svängen? Och hur många där tillhör egentligen näringslivet och kräver sänkta löner för andra? Illustrationerna kan göras i oändlighet av ett samhälle med växande klyftor. Att folk blir förbannade på detta är inte märkligt. Tvärt om.

Lite mer av klasskamp  för ett jämlikare Sverige är vad vi behöver. I jämlika samhällen blir alla lyckligare.

Bilden visar en bit av solsidan i Jönköping

Foto: annarkia

LästipsMarika Lindgren Åsbrink,
Media : svt, svd1, dn123, ex, sr, ab1 & HumanLabRat

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

 

Please follow and like us:

  10 comments for “Lite mer av klasskamp skulle inte skada!

 1. 1 februari, 2012 at 18:43

  Hej tagit del av din blogg som jag i stora drag gillar. Klyftorna har ökat i sverige, ja. Själv jobbar jag just nu med hantverk och lite av varje,och accepterar Rot- och Rutavdrag och jag är verkligen inte höginkomsttagare. Jag kan faktiskt nätt och jämnt leva på det. Min uppfattning är inte att det främst är höginkomsttagare som utnyttjar avdragen även om de förstås finns med i bilden. De flesta är snarare medelinkomsttagare. Rena låginkomsttagare finns förstås inte med bland de som utnyttjar avdragen det är sant. Hur som helst avdragen har skapat arbetstillfällen och genererar skatteintäkter som kanske annars till stor del hade varit svarta arbeten. Själv önskar jag bara att jag fick lite mer jobb så att jag kunde hjälpa någon mer till jobb, skulle vara bra för min rygg också. Jag upplever m.a.o. inte RUT och ROT som något problem, även om jag skulle önska att även de med lägst inkomster skulle kunna ta del av möjligheten att få hjälp.

  Jag har en hel del funderingar på detta med klassresor, blir nog ett blogginlägg så småningom.

  Ps. Ett tips, skydda dina kommentarer mot SPAM jag fick 20.000 spamkommentarer plus 20.000 mail som talade om att jag hade kommentarer att godkänna, för ett tag sedan Hade skrivit något kritiskt om USA.Tyvärr inte alla som tror på dialog och samtal.

  Mvh

  • 1 februari, 2012 at 23:24

   Jag har ett tillägg som motar bort spam. Innan jag installerade det var jag från och till formligen nedlusad av spam av olika slag.50-100 de dagar det var som värst. 20 000 då måste din postbox ha sprängts.
   Jag är inte speciellt förtjust i RUT och ROT. Någon större mängd nya jobb har inte RUT skapat. Svartjobben frodas som tidigare enligt en undersökning .ROT i lågkonjunktur är okej. Visst jag har också nyttjat ROT. Det är dock en skattesubventionerad tjänst som kunde användas till annat.
   Ser fram emot ditt inlägg om klassresor,

 2. Zac
  1 februari, 2012 at 19:23

  En bekant som invandrat skakade på huvudet och sade att han inte förstod någonting. I hans hemland hade man under en sådan tur pekat på de stora, fina husen och sagt att “jobbar du riktigt hårt så kan du också en dag bo sådär fint”.

  Här pekas de istället ut som fuskare, utsugare och brottslingar. Det är en konstig värld där konfrontation och konflikter enbart är godkända om de kommer från rätt block. Humor likaså…

  • annarkia
   1 februari, 2012 at 23:02

   Människor med tunga, slitsamma och lågt betalda jobb kommer aldrig i närheten av “Solsidan”. Det här blogginlägget illustrera vad jag försöker förmedla i mitt inlägg:
   “Min stolthet & min rygg kompenserar just nu för era skattesänkningar”
   http://carrfors.blogspot.com/2012/01/min-stolthet-min-rygg-kompenserar-just.html

   Själv är jag högutbildad och har haft turen att ha ett relativt välavlönat, intressant arbete och bor både bra och “fint”. För den sakens skull vill jag inte påstå att jag arbetat hårdare än de av mina systrar som är lågavlönade och dras med förslitningsskador efter ett långt arbetsliv.

   Mitt inlägg pekar inte ut någon som vare sig som fuskare, utsugare eller brottsling. Det handlar om ett Sverige som alltmer glider isär, Det är den politiken och det systemet som skapar orättvisor jag vänder mig emot.

   • mo
    2 februari, 2012 at 16:47

    Såg ett uttalande i dag( refererat i tidningen Flamman) från en Martin Lundqvist (FP), nämndordförande i Haninge : ” Jag ser det som ett medvetet och individuellt val vilken klass man vill leva inom “. !!!
    Man baxnar..

 3. Zac
  2 februari, 2012 at 15:06

  Själv är jag högutbildad och har haft turen att ha ett relativt välavlönat, intressant arbete och bor både bra och ”fint”.

  Och att bli utpekad som utsugare, kriminell och fuskare för detta hade känts..?

  Den där våldsförhärligande inställningen – “rikemansgettot”, “allt åt alla”, “Sveriges rikaste utsugare” – uppmaningen från arrangörerna att “odla sitt klasshat” etc är verkligen rätt väg att hindra ökade klyftor, orättvisor och isärglidande?

  Rena kärleksbussturen? “Det är en konstig värld där konfrontation och konflikter enbart är godkända om de kommer från rätt block”

  • 2 februari, 2012 at 17:16

   Du skriver:
   “Och att bli utpekad som utsugare, kriminell och fuskare för detta hade känts..? ”
   Nej jag hade inte brytt mig om det. Jag hade tänkt-Tråkigt att du ser det så men jag kan inte ställas tills vars för en politik som gynnar vissa medan andra missgynnas. Även jag ogillar det systemet.Lite rationellt tänkande med andra ord.
   Din andra fråga har jag redan besvarat men påpekar igen att det är systemet och den politik som vidgar klyftor som man ska bekämpa inte de personer som gynnas.
   Sedan har jag svårt att uppröras över bussturen till Solsidan. Ett tilltag som riktat uppmärksamheten på de ökade klyftor som nu finns.
   Vad jag upprörs över är när sjuka människor tvingas ut på arbetsmarknaden istället för behövlig rehabilitering efter ex en canceroperation. Vad jag upprörs över är att vi förlorar en ungdomsgeneration som inte tillåts bli en del av samhället p g av ungdomsarbetslösheten. Vad jag upprörs över är att vi har en regering som gett tummen upp till riskkapitalister som gör vinst på att vanvårda gamla. Ett kallare och mer ojämlikt samhälle där allt fler ställs utanför för att vi som har råd ska få vår valfrihet att gå före i kön när vi söker vård det är vad som berör och gör mig upprörd.

 4. Janne
  14 februari, 2012 at 12:52

  Arrangörerna av den så kallade överklassafarin gör det otroligt enkelt för sig. Det är svart eller vitt, det är Fisksätra kontra Saltsjöbaden och så vidare. Är alla på Solsidan så otroligt välbärgade och är alla i Fisksätra luspanka? Jag är inte så säker på den saken. Vore det inte mer konstruktivt att föreslå åtgärder än att söka konfrontation och cementera fördomar?

  • 14 februari, 2012 at 13:02

   Instämmer!
   Vad safarin bidragit till är trots allt en fokusering på diskussion om klyftor som ökar i Sveroge.

Comments are closed.