Låt inte Sverigedemokraterna sätta agendan för debatten!

Låt inte  ett rasistiskt parti bestämma dagordningen! En okritisk  fokusering på inbillade syndabockar lägger locket på det som vi borde oroa oss för.

I Tyskland var det få som insåg vad som var på väg att hända då nazisterna piskade upp antisemitismen och skapade syndabockar som skulle rensas ut. Hur kunde det hända, varför blundade så många? Om man läser historien kan man se att många tyskar inte trodde att vare sig Adolf Hitler eller nazismen var på allvar, bara ett övergående fenomen.

Främlingsfientligheten frodas i Europa; i en lång rad mindre länder är sådana partier mycket större än de var på 1930-talet. Sällan, aldrig hör jag någon fråga dessa partier vad de egentligen vill. Deportera alla flyktingar? Rensa gator och torg och länder på EU-migranter? Lämna jordens fördömda att drunkna i Medelhavet? Överge lagen om fri rörlighet i Europa? På allvar befästa den europeiska kontinenten mot påstådd ”invasion” av fattiga eller av krig hemlösa? (ETC)

Idag är det fattiga EU-medborgare kallade EU-migranter och människor som flyr kriget i Syrien som  av vissa anses stå för det sluttande planet.  Det om man får tro Sverigedemokraternas uppviglingskampanj mot fattiga Eu-medborgare, några av de större tidningarnas ledarsidor och SVT:s nyhetsprogram. Den senaste  undersökningen från Sifo kan om vi inte ser upp spä på den synen. SD har enligt Sifo nu 17,8 % av väljarkåren på sin sida,är Sveriges tredje största parti och närmar sig såväl S som M i opinionen.

Stoppa upp ett tag och tänk efter! Är det verkligen så att det är fattiga EU-medborgare som sitter med pappersmuggar på gator och torg och försöker få ihop till brödfödan eller den ökande strömmen av flyktingar från kriget i Syrien och IS bestialiska framfart som gett Sverigedemokraterna vind i seglen?  Är det inte snarare de fördomar och myter som sprids om tiggare, Sverigedemokraternas hatkampanj och ledarsidornas avsaknad av kritisk granskning som påverkar stämningar som kan sluta riktigt illa och redan har gjort så under sommaren.Enligt Stiftelsen Expo har det skett runt 80 attacker mot fattiga EU-medborgare de senaste 18 månaderna.

En okritisk  fokusering på inbillade syndabockar har lagt locket på det som vi borde oroa oss för.

jeaVarför diskuteras inte arbetslösheten som nu  nått upp i siffror som kan kallas massarbetslöshet med 400 000 som går utan jobb. Varför hörs inget om den allt sämre välfärden som urholkats av privata företag som skor sig på de skattepengar som borde investeras i skola, vård och omsorg.

Inte lär det hjälpa socialdemokraterna att som vissa debattörer efterlyser ”sätta ned foten mot tiggeriet och strama åt flyktingmottagandet”. Följa sverigedemokraterna i spåren och  bli en del av den pågående normaliseringen av främlingsfientlighet och rasism är inte vägen framåt.

Det är den ökande ojämlikheten och nedmonteringen av den allmänna välfärden som är problemet. Det är jobbskatteavdragen som gav de som tjänade mest   klirr i plånboken som urholkat den svenska modellen med en välfärd lika för alla.Det är investeringar i välfärd och infrastruktur som behövs för att vända det sluttande planet. Inte förbud mot tiggeri eller murar mot människor som flyr krig och förföljelse. Det är inte antalet tiggare på våra gator eller de ensamkommande flyktingbarnen som hotar demokratin. Det är ett allt ojämlikare samhälle och en människosyn som ser vissa som förmer som är hotet. Det är dags för socialdemokraterna att vakna!

Betänk att av de 60 miljoner flyktingar som idag tvingats lämna hus och hem har 2 promille tagit sig till Sverige.Och så kommer det ju inte att se ut för alltid utan det är just nu.

Jag känner med Kent Wernes vrede:

Barn flyr ensamma från krig och bödlar i hopp om att få leva i fred. Migrationsverket flaggar för ökade kostnader, ca 10 miljarder på sikt. Aktuellts nyhetsankare undrar ”hur Sverige ska klara detta”. Förutom att frågan är sjuk så är svaret enkelt. Sätt dit några stenrika skatteflyktingar eller höj kapitalinkomstskatten med 1 procent. Och sim salabim så har Sverige klarat denna vår djävla moraliska skyldighet med råge.

Om vi ska kunna se våra barn och barnbarn i ögonen gäller det att vi inte låter  oss förledas av Sverigedemokraternas hatpropaganda, ledarsidors brist på kritisk granskning och kyliga högervindar.

Andra om , , , , , , , , , , ,, ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments