Kommer V att anta utmaningen som nyckelspelare och trycka rött?

Ett nytt samarbete i svensk politik med nya partner, en fjärrstyrd statsminister och  en  slitsam skilsmässa.  

Centerpartiets ledning vill säga ja till Stefan Löfven som statsminister. Det är en  mesallians som kan drabba S illa.

Jag är lite tagen över hur mycket Stefan Löfven givit till borgerlig politik i den här kompromissen, det är uppenbarligen viktigt för Socialdemokraterna med regeringsmakten, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator

Det ser inte bättre ut än att Stefan Löfen lagt sig platt för Annie Lööf och en politik med nyliberala förtecken. En urhokad arbetsrätt, en avreglering av hyresrätten och fortsatt privatiseringar  av skola och välfärd blev priset för att Löfven ska få sitta kvar på Rosenbad. Det är en nyliberal politik som inte ens Reinfeldt var beredd att släppa fram. Samtidigt dessa plattityder om ett jämlikare Sverige samtidigt som de med höga inkomster får  sänkt skatt.

– Jag skulle påstå att Centerpartiet är de som tjänar mest politiskt på det här och det är inte konstigt för det är Centerpartiets mandat i riksdagen som är avgörande för Stefan Löfven. Han har behövt bjuda dem på väldigt, väldigt mycket. Men också Liberalerna är stora vinnare. Ett exempel är språktestet för medborgarskap som man lanserade 2002. Nu får man det i uppgörelsen. Det gäller också värnskatten, det kommer att skapa debatt inom Socialdemokraterna, men inte lika mycket som det som rör arbetsrätten. (Mats Knutsson, SVT)

Om nu uppgörelsen går i lås är den inte i hamn utan vänsterpartiets passiva godkännande. Kommer V att undvika att trycka rött lär en och annan vända ryggen till det partiet.Ett nyval är bättre än denna nyliberala röra.

 

2 comments for “Kommer V att anta utmaningen som nyckelspelare och trycka rött?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.