Vem kan vi lita på?

 Göteborgsposten skriver om nedskärningar inom skolan medan de rödgröna presenterar stora satsningar på skolan i den nya budgeten.

I går publicerade GP uppgifter om nedskärningar i Göteborgs skolor. Utgångspunkten var en  skrivelse till stadsdelsnämnden från 30 rektorer och förskolechefer i Frölunda, Högsbo och Askim där de protesterade mot aviserade nedskärningar som kan drabba de svaga eleverna hårt. En ledare och en artikel  i GP följde upp och på Twitter haglade tweeten om de rödgrönrosas svek från borgerligt håll.

I dag presenterade de rödgrönrosa förslag på budget som visar att 85%  av utgifterna ska gå till välfärden,

gbgbudgeten

Störst satsning görs på skolan som får 300 miljoner kronor extra för att ge barnen bättre förutsättningar.

Äldreomsorgen förstärks med 100 miljoner för fler anställda varav 15 miljoner satsas på dem med lägst löner inom äldreomsorgen och så ska osakliga löneskillnader för sjuksköterskor,arbetsterapeuter och dylika yrken utjämnas något med 10 miljoner extra. (SR, P4 Göteborg)

Vad ska man tro? Satsningar på 300 miljoner på skolan i de rödgrönrosas budgetförslag för 2016 samtidigt som sparbeting (läs nedskärningar) aviserats. Hur hänger det ihop? Är det stadsdelsnämnden som använder riktade pengar till skolan till andra ändamål?

Faktum är att på Karl-Johansskolan i Majorna måste specialläraren, hälften av specialpedagogerna och elevassistenter lämna sina befattningar. Läget i Frölunda, Högsbo och Askim är likartat.

Kommer det rödgrönrosas budgetförslaget att återställa ordningen och sätta stopp för det sparbeting som SDN ålagt skolorna? De 300 miljonerna till skolan som är den största satsningen i budgetförslaget går GP:s ledare så gott som helt förbi. Istället poängteras skolans varslade sparbeting såväl på ledarplats som på första sidan.

Dag 80 i #blogg100

Andra om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments