Israel räds murar som rasar.

Margot Wallström är ”non grata persona” i Israel. Knappast en skymf utan snarare en hedersbetygelse i rådande kontext.

Vid regeringsskiftet efter valet 2014 erkände Sverige Palestina som egen stat.  Motiveringen var bl a  att ingjuta hopp och framtidstro hos palestinierna och att göra parterna mer jämlika i fredsförhandlingarna.
Palestina

Fredsförhandlingarna med siktet inställt på en tvåstatslösning har mer eller mindre kollapsat. För vilken gång i ordningen minns jag inte.

Genom att förvägra Margot Wallström diplomatstatus vid en planerad resa till Israel förvägrades hon de säkerhetsåtgärder som är nödvändiga.  Det är inte en bara en symbolhandling utan ett förfarande som är liktydigt med en stängd dörr och avsedd att bestraffa Sveriges utrikesminister.

wallSveriges erkännande av Palestina som självständig stat har öppnat dörrar för andra länder inom EU. Flera parlament har uppmanat sina regeringar att följa i Sveriges spår bla  parlamenten i Storbritannien, Frankrike, Spanien och Portugal.

EU-parlamentet trycker på  då parlamentet med 498 röster mot 88 antog  en resolution där man ”i princip stöder erkännandet av palestinsk självständighet”. En resolution som iofs ej är bindande men dock ett steg på vägen.

Israel svarar med att slå tillbaks mot Margot Wallström på samma sätt som den staten alltid  gör gentemot de som tar sig rätten att kritisera eller vidta åtgärder som ogillas.

 

Ingen kan ta Israels utrikesminister Lieberman på allvar då han påstår att:

att Sveriges och Irlands sätt att uppföra sig påminner om Europas eftergifter mot Nazityskland i Munchen 1938, när Europa övergav Tjeckoslovakien. På samma sätt överges i dag Israel, det enda land i Mellanöstern som upprätthåller västerländska värderingar,(SR)

Israel bryter mot folkrätten och Genevekonventionen när det passar. Tre krig på senare år riktade mot instängda palestinier där bombmattorna riktats mot civila och inte ens skolor och sjukhus  har skonats har  fått förödande konselvenser för den palestinska befolkningen i Gaza. Den aggressva krigföringen och de ständiga trakasserierna av palestinierna på Västbanken är inte förenligt med demokrati. Det vet Lieberman mycket väl!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

  2 comments for “Israel räds murar som rasar.

Comments are closed.