Israeliska soldater bryter tystnaden.

En efterlängtad bok är nu beställd. Breaking the silence  en bok som väckt starka reaktioner i Israel.

I boken samsa 145 vittnesmål från israeliska  militärer, värnpliktiga , reservister och  officerare  som varit posterada på ockuperad mark i Gaza och på Västbanken.

Vittnesmålen är en skarp kontrast till den gängse bilden om försvarsmaktens defensiva roll vars syfte sägs vara  att försvara landet mot terrorister.

Men de israeliska soldaterna själva berättar en helt annan historia. De illegala bosättningarna ökar, övertagandet av palestinsk mark accelererar, arméns agerande lamslår allt normalt politiskt och socialt liv och förhindrar i slutänden möjligheterna till palestinsk självständighet.

Bryt tystnaden! är en omtumlande dokumentation av förtrycket och ett kraftfullt bidrag till förståelsen av en av vår tids mest infekterade konflikter.(Bt)

Breaking the Silence är en organisation som bildades 2004 med syfte att samla vittnesmål från militärer som varit posterade på ockuperad mark  och som önskade berätta om sina erfarenheter. Organisatonen har en hemsida  ”Breaking the Silence-israeli soldiers talk about the ockupied territories” och Facebooksida. Det är en skrämmande läsning som visar på en gränslös och ofattbar  brutalitet och förnedrande behandling  som riktas mot den palestinska befolkningen, dag ut och dag in.

Det handlar om utegångsförbud och vägspärrar, stölder från ockuperade hem, bakbundna fångar som klås upp inför gapskrattande officerare, lönnmord och falska operationer nattetid för att sätta skräck i befolkningen.(Torgny Nordin, GP)

Boken kan beställas på Adlibris

Dana Golan i TV4  2013-04-16

Delar av det israeliska samhället försöker lägga locket på genom att kalla de militärer som vittnat om om de  övergrepp mot palestinier som de tvingats begå eller bevittna för terrorister.

Föredrag på Utrikespolitiska föreningen, Göteborg, Dana Golan, 19/4

Bloggat: Anna Wester, Dessa mina minsta bröder,

Mer i media: SR, AB, SVT

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments