Inte till salu, en blå dunst?

 En överenskommelse om vinster i välfärden som ifrågasätts.

Politik kan vara ett riktgt smutsigt hantverk. Den förra regeringen, den moderatstyrda förde en politk som gynnade välfärdsoligarkerna och samtidigt egna intressen visade det sig.

TimbroInget att förundras över att allianspartierna, deras vänner  och rikskaptalbolagens förespråkare ställt sig på kö för att högljutt spy galla över överenskommelsen mellan V, S och Mp om att stoppa vinstjakten inom välfärden, skola vård och omsorg.Timbros välfärdsförespråkare utropade på Twitter -”Nu är det krig”! Ingen sans och måtta.

Vad handlar då överenskommelsen om vinster i välfärden om? Kommunerna ska få självbestämmanderätt över hur kommunala skattepengar ska användas. Grundlagsbrott ropar kritker  och hänvisar till äganderätten utan någon som helst tanke på att det de facto inte står något i grundlagen om bolags rätt till fritt förfogande över skattemedel.

Verksamheten ska sättas i fokus är det bärande budskapet. När marknaden styr finns andra intressen , där sätts vinstintresset i fokus. Elevens lärande, den sjukes vårdbehov eller gamlas behov av omsorg  borde aldrig ha blivit en handelsvara på en marknad. En förkrossande majoritet av befolkningen håller med om det.

 Jonas Sjöstedt  och vänsterpartiets huvudbudskap i valet var -Stopp för vinst i välfärden och – (V)i är inte till salu. Överenskommelsen om välfärden innebär inte något stopp för vinst i välfärden utan ett stopp för vinstjakten. Hoppet står till att det ska leda till självsanering då vinsten föreslås till ensiffrigt värde och regler för bemanning etc  är tänkta att sätta stopp för vinstmaximering.

Om överenskommelsen  kommer att realiseras i praktisk politik är skrivet i stjärnorna. Först en utredning, sedan en proposition och till sist ska riksdagen säga sitt. Vad gör V om propositionen avviker från överenskommelsen?

 

tillsaluskyltTill sist den för vänsterpartiet smärtsammaste frågan. Visar inte överenskommelsen på att Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet trots allt var lite till salu? En direkt fråga om detta ställde jag till Göteborgsdistriktets ordförande i vänsterpartiet i går. Svaret kom snabbt.

– Ingen har väl trott att vi skulle få allt utan att det handlar om en process!

Möjlighet att följa upp det svaret gavs inte. Synd! Fler än undertecknad  lär stå undrande över överenskommelsen.   Är den   helt enkelt  en öppning för Jonas Sjöstedt att säga ja till regeringens kommande budget , ett svek eller ett första steg för att sedan gå vidare?

Överenskommelse om en välfärd utan vinstintresse (V)

Foto: Annarkia

Media:Dagens Arena12, Jan-Inge Flücht,Svensson, 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: Inte till salu, Vänsterpartiet, Politik, Val 2014, Socialdemokraterna, Svek, Riksdagen, Dn12345, Svekdebatt, Vinstjakten Annarkia […]

trackback

[…] Mer: Röda Malmö, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Vinster i välfärden, Gemensam välfärd, Jonas Sjöstedt, […]