Ideologi går före vetenskap och praktisk erfarenhet.

Valfriheten har inget egenvärde.

Om valfriheten  endast gäller de som har råd är istället en reform som gynnar de bäst ställda förkastligt. Om valfriheten dessutom drar resurser från   offentliga sjukvården  blir valfriheten för de välbeställda en black om foten för de som placerats i de bakre leden.  Om vinsten är ledstjärnan inom skolans område kan kvalitén och den utbildning som erbjuds bli sämre när resurser dras bort från  undervisningen.. Forskningen visar att det är tillgången på bra lärare som är A och O för elevernas lärande och kunskaper.  Sverige är ensam om att tillåta högriskbolag att  mjölka friskolor på vinster .

SNS:s underökning som visar att privatiseringen inte är den solskenshistoria som hävdats från alliansen och deras förespråkare borde därför inte ha kommit som en dusch från klar himmel och överraskat.  Undersökningen är tydlig när den påvisar att Inom de flesta områden har vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen.

Resultatet borde  vara svårt att bortse ifrån skrev jag i gårdagens inlägg. Ack vad jag bedrog mig. Under seminariet då undersökningen presenterades slog företrädare för privatiseringstjänsterna backout och fick medhåll av Anders Borg som hävdade att han var övertygad om att mer av konkurrens ger större kostnadseffektivitet. Regeringen vet med Anders Borgs ord  bättre. Detta trots att ingen kvalitetsredovisning gjorts. Som vanligt slår regeringen ifrån sig kritiken istället för att lyssna och förbättra. Det är maktfullkomlighet i sin prydno.

Slutsatsen blir att privatiseringen är ett ideologiskt påfund och kommer så att vara.  Vetenskap som säger något annat sopas under mattan. Kritiken tystas och ekokammaren höjer rösten.

Lästips:  Högern och vetenskapen, Marika Marika Lindgren Åsbrink

Bloggat: Svensson, Peter Andersson, M Moberg, Kaj Raving, M Granstedt, Röda Malmö, Röda Berget

Media: Dagens Arena, Syds, DN123, SMP, Folkbladet,SvD123, Ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] kommentarer, Karl Malmqvist,Alliansfritt Sverige, Skattepolitik och sa…,Annarkia, LO Bloggen, Ett hjärta RÖTT, iakttagaren, Ekonomistas, Johan Sjölander – […]