I Tuve välkomnar vi våra nya grannar, bilder.Känns extra  bra att vara Tuvebo idag. I morse lyfte GP det varma och positiva från gårdagens informationsmöte om flyktingboende. Aftonbladet följde sedan i samma spår.

IMG_5116Det var en  informativ och proffsig information om hur stadens tjänstemän resonerat inför valet av temporära bostäder för flyktingar runt om i Göteborg. Göteborg är en starkt segregerad stad varför bostäderna kommer att sättas upp i stadsdelar som idag tar emot få flyktingar.

Många hade sökt sig till Glöstorps kyrka inför informationsträffen. De 350 platserna fylldes snabbt och de som inte kom in fick besked att ett ytterligare möte skulle avlösa det fullsatta.

Den hotfulla stämning som  media rapporterat om från några av de andra informationsträffarna i västra Göteborg uteblev i Tuve. När det gavs plats för frågor från mötesdeltagarna lyfte  en ung grabb den fråga som många av oss satt och tryckte på:

Hur kan vi hjälpa till för att underlätta integrationen?

I Högsbo anmälde sig 100 volontärer och i Tuve lär vi bli inte bli färre. Förutom volontärer kommer samarbete ske med lokala organisationer blev svaret. För fotbollsintresserade ungdomar finns ju BK Häcken inom räckhåll.

I Tuve välkomnar vi våra nya grannar. Den Facebooksbrupp ”Tillsammans i Tuve”  som startades av  Sükran Dogan har i skrivande stund redan 849 medlemmar.

Framöver har ”Tillsammans i Tuve” flera inplanerade aktiviteter och tanken är att alla invånare, inklusive de nyanlända som ännu inte kommit till stadsdelen, ska vara involverade. På Tuvedagen den 4 juni ska Sükran och många andra laga mat från olika kulturer som en del av detta.

– Vi önskar att den goda kraften skall bekämpa rädslan, säger hon. (AB)

IMG_5115Några i publiken lyfte sin oro för vad som kan hända. Michael Ivarson, chef för sociala resursförvaltningen  mötte oron genom att hänvisa till vad polisledningen sagt om larm från boenden:

-Av alla händelser som polisen åker på är en procent kopplade till boende. Och av dem handlar det i nio fall av tio om konflikter mellan dem som bor där. En stor majoritet av ungdomarna är väldigt motiverade att komma in i samhället.

En deltagare som arbetar med ensamkommande flyktingbarn berättade om att de flesta vill skapa sig en framtid i Sverige och planerar eller går i gymnasieskola.

Rädslan och oron som finns  kommer troligen att försvinna med mötet med våra nya grannar.  Med tanke på den medierapportering som förekommit med stark fokusering på incidenter på flyktingförläggningar är det inte så konstigt om människor påverkas.

Av den information vi fick ser det ut som om högst 100-150 personer ska få plats  i de temporära moduler som är tänkta att sättas upp i Tuve. Tanken är att man ska blanda ensamkommande och  barnfamiljer alla med uppehållstillstånd.

Foto: Annarkia
Media: AB, GP
Andra om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments