Hysterisk propaganda.

Nato:s propagandaministerium tycks ha sina tentakler långt in på de svenska redaktionerna.

propEn ensidigare rapportering än svenska mediers lär vara svår att hitta. Total avsaknad av analys och egna reflektioner. Vad värre är är bristen på ett historiskt perspektiv.

Det som händer i Ukraina är inte svart eller vitt. Man måste kunna ta avstånd från såväl den gamla som nya regimen. Bägge är lierade med olika oligarkier och ingendera företräder de breda massorna. Såväl Rysslands som USA:s och EU:s maktkamp om Ukraina handlar i grunden om att bevaka egna intressen.

Nog gick det snabbt att återkalla stämningen från det kalla Krigets dagar. Rubriker som manar till upprustning och medlemsskap i Nato samtidigt som den gamla rysskräcken dammas av har blivit legitima i varje tidning. Endast på debatt- och kultursidorna finns andra perspektiv.

Åsa Jinder betonar vikten av en tredje ståndpunkt i en mycket bra artikel i Aftonbladet:

Det går inte att hålla på nån i det här stormaktsinfernot. EU:s nykoloniala marknadslösningar, svartskjortor eller Putin – vi behöver inte välja någondera. Ett nytt kallt krig kräver en ny tredje ståndpunkt.

En tredje ståndpunkt kompromissar inte med folkrätten men heller inte med fascismen. Den hävdar att den nationella suveräniteten står fri från alla militärpakter. Att demokratin bara kan byggas underifrån, av folket, på arbetsplatserna, i bostadsområdena. En tredje ståndpunkt väljer demokrati, humanism, social progress. En tredje ståndpunkt bygger på ett kritiskt tänkande bortom Korruptionen, bortom Kapitalet, bortom Kreml.

Det är det enda sansade vi kan samla oss kring för att inte hundraårsminnet av tragedin 1914 ska firas med en upprepning.

Media: DN1234567,Guardian12,ETC

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mer: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, Annarkia, Cwejman, Pepprat Rödgrönt, BT, Läs även andra bloggares åsikter om Jasenko Selimovic, Per […]