Har regeringen helt tappat fotfästet?Regeringens går de främlingsfientliga krafterna till mötes.

16 flyktingboenden har satts  i brand i år. I går kväll hände det igen och igen.  I Trollhättan har en nazistinfluerad 21 åring begått det värsta terrordådet i mannaminne.  I det läget väljer regeringen att skärpa flyktingpolitiken genom att försvåra anhöriginvandringen och införa tillfälliga uppehållstillstånd.

Enligt SVT ska  finansdepartementet  dammsuga övriga departement efter besparingar. Det gäller samtliga departement utan undantag. Utbildnings-, socialdepartement mfl ska skära ner för att klara som det heter utgiftstaket då kostnaden för asylmottagandet blir större  än vad pognosen visat.

Finansdepartementet kräver nu konkreta förslag på besparingar på alla områden för att klara av flyktingsituationen. Det framgår av interna mejl som statssekreteraren på finansdepartementet skickat till de andra departementen.

De interna regeringsdokumenten dök i söndags upp på en blogg, sedan en anställd på regeringskansliet läckt dem, och spreds sedan snabbt i media.(SVT)

Vad man gör är att ställa grupper emot varandra då kostnader för flyktingmottagandet ska balanseras med nedskärningar i välfärden.   I en krissituation som den vi nu ser ges den nyliberala bojan högsta prioritet. Vore det inte rimligare att låna alternativt  se till att intäkterna ökar? Sverige är ett rikt land som har råd med såväl välfärd som solidaritet.

Regeringens agerande går de främlingsfientliga krafternas ärenden. Ställer grupper mot varandra och  göder Sverigdemokraternas myt om att välfärden står på spel.  En myt  som SD drivit till vanvett och som  triggat våldsverkare.

Det är en populistisk politik som kan få en bumerangeffekt vi inte kan föreställa oss.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart
Lennart
8 years ago

Det har väl länge varit den högst uppenbara faran för vår demokrati att regeringspartierna och de demokratiska oppositionspartierna ängsligt ser utvecklingen av det neofascistiska SD och anpassar sin politik. Allt för att försöka \”vinna tillbaka\” väljare. KD;s utveckling mot ett \”SD-light\” var första steget på vägen….och nu detta. Och ändå visar utvecklingen i våra grannländer där \”systerpartier\” till SD t o m ingår i regeringen att denna \”linje\” är i högsta grad ohållbar. Skulle det göras krafttag för att få ekonomin \”på fötter\” skulle det vara mer verksamt att komma tillrätta med de undandragna skatteintäkterna (skattefusket) som innebär en mångdubbelt större kostnad än den som migrationen innebär för statskassan.