Genvägar och maktmissbruk.

Svenska representanter brukar ingå den grupp av valvakare som övervakar val i länder med bräcklig demokrati. Valfusket som uppdagats inom moderaterna visar att den svenska demokratin  inte mår bra. Valfusk existerade redan inför valet 2006 och har varit känt ett tag.

Förtroendet för politiker och det politiska systemet har fått en rejäl smäll. Är det   maktlystnad och karriärism som   ligger bakom? Många politiker är yrkespolitiker och saknar annan plattform.

Nu avslöjas att företeelsen att fuska vid provval spritt sig till andra partier.   I helgen avstängdes en medlem i piratpartiet  som har fuskat under valprocessen

En person som kandiderat i Piratpartiets interna val har lämnat partiet sedan han ertappats med att manipulera resultaten. Mannen hade registrerat falska medlemmar från en och samma ip-adress som sedan använts i omröstningar.(DN)

Två affärer inom loppet av några dagar har fått fart på både media och bloggosfären. Det är naturligtvis bra . Valfusk väcker starka känslor. Fusk i politiken   tolereras helt enkelt inte.  Det rimmar illa med demokratin. Politik handlar om förtroende och valfusk underminerar systemet.

Att lägga locket på och försöka tona ned händelserna slår tillbaks som en rekyl.  Moderaterna har en del att lära av piratpartiets agerande.  Piratpartiets snabba agerande och öppenhet är föredömligt och  ska ges en eloge.

Tidigare inlägg: Ur led är moderaterna.

Bloggat: Kent Persson, Svensson, Martin Moberg, Ilsemarie , Jinge, Mattias Andersson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 comments for “Genvägar och maktmissbruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.