Genvägar och maktmissbruk.

Svenska representanter brukar ingå den grupp av valvakare som övervakar val i länder med bräcklig demokrati. Valfusket som uppdagats inom moderaterna visar att den svenska demokratin  inte mår bra. Valfusk existerade redan inför valet 2006 och har varit känt ett tag.

Förtroendet för politiker och det politiska systemet har fått en rejäl smäll. Är det   maktlystnad och karriärism som   ligger bakom? Många politiker är yrkespolitiker och saknar annan plattform.

Nu avslöjas att företeelsen att fuska vid provval spritt sig till andra partier.   I helgen avstängdes en medlem i piratpartiet  som har fuskat under valprocessen

En person som kandiderat i Piratpartiets interna val har lämnat partiet sedan han ertappats med att manipulera resultaten. Mannen hade registrerat falska medlemmar från en och samma ip-adress som sedan använts i omröstningar.(DN)

Två affärer inom loppet av några dagar har fått fart på både media och bloggosfären. Det är naturligtvis bra . Valfusk väcker starka känslor. Fusk i politiken   tolereras helt enkelt inte.  Det rimmar illa med demokratin. Politik handlar om förtroende och valfusk underminerar systemet.

Att lägga locket på och försöka tona ned händelserna slår tillbaks som en rekyl.  Moderaterna har en del att lära av piratpartiets agerande.  Piratpartiets snabba agerande och öppenhet är föredömligt och  ska ges en eloge.

Tidigare inlägg: Ur led är moderaterna.

Bloggat: Kent Persson, Svensson, Martin Moberg, Ilsemarie , Jinge, Mattias Andersson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mary och Peter S och Krassman och Peter och Johan och annarkia och […]

Anders Fors
14 years ago

ruttenheten finns överallt i vårt samhälle och ibland så funderar jag om inte detta är naturligt när en demokrati har passerat bäst före datum. Ser vi historiskt så har alla demokratier ätit upp sig själva – allt från de Gamla Grekerna till dagens Västeuropa. Demokratin kommer sedan avlösas av odemokratiska krafter (totalitära regimer), sen så får vi uppleva krig och elände och sen så kommer demokratin gry på nytt. Måste detta ske? Nej, men vi är väldigt nära i en utvecklingsspiral när det är för sent att ändra. Jag vill påstå att vi har fått ett land av dömda och ännu icke dömda. Ett rättsväsende som inte klarar av de mest grundläggande uppgifterna och i detta läge på först uppgifter som att kolla ”lagbrytare” som åker med dubbdäck på Hornsgatan. Vakna – vakna – vad håller politikerna på med. Anders Fors – http://www.rättsröta.se

Ailas
14 years ago

Privat meddelande: 🙂

Hej! Grattis, så fint du fått det på din nya sida! Du ska se att den snart kommer att överskrida framgången med den gamla bloggen. Du är verkligen en jätteduktig bloggerska både i ord och teknik.