Gamla tider ger sig till känna.

 Hur är det ställt i kungariket Sverige?Vi skriver 2013 men det kunde lika väl ha varit 1813.

Ett förtag vägrar skriva kollektivavtal med anställda . Ett annat gör sig av med anställda som sedan hyrs in via bemanningsföetag och då på helt andra arbetsvillkor.

Peak Partners är ett finansföretag som har ett dotterbolag som heter Fokus CRS. Dotterbolaget är ett telemarketingföretag etablerat i Fränsta utanför Sundsvall som vägrar teckna kollektivavtal. Arbetsvillkoren är under all kritik på Fokus CRS. Det har tvingat de anställda att ta till det vapen som finns. Strejk för att få arbetsgivaren att skriva på ett kollektivavtal. Idag meddelade företaget att de avser att realisera hotet om att lägga ner.

Transportarbetarförbundets strejk som utlöstes klockan 12:00 i dag blev kortvarig. Ingen av parterna fick som de ville men så är det ju vid medling. Som tredje part känns det skönt att strejken blåstes av. Funderade annars på att hamstra nödvändiga varor som riskerade ta slut då transporter till livsmedelsaffären riskerade ställas in.

Är de berörda transportarbetarna verkligen nöjda med avtalet? Orsaken till att strejken utlöstes var de anställdas anställningstrygghet

– I flera år har vi sett skrämmande exempel på hur anställda avskedas en dag, för att sedan få komma tillbaka till samma arbetsplats i otrygga bemanningsanställningar nästa dag. Det här är en ovärdig situation på svensk arbetsmarknad och den måste få en lösning, säger Lars Lindgren, förbundsordförande Svenska Transportarbetareförbundet.(Transport)

 Tillsättande av en arbetsgrupp för att se över hanteringen av inhyrd abetskraft var medlarnas slutsbud som parterna godtog. . Allt för ofta har ju just tillsättandet av en arbetgupp visat vara   ett sätt att begrava en konflikt eller ett problem.

Media: AB 1, 2345678, Arbetet,  SVT, DN 1,  23, 4, SR 123, 45, 6, SvD 123,  4,  56, 7

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments