Fredlig demonstration slutade med mordförsök.


Idag samlades tusentals människor runt om  landet i protest mot den nazistattack mot flera personer  som ägde rum i Malmö i natt.

Knivbeväpnade nazister anföll flera personer som deltagit i en 8mars demonstration   och var på väg hem. Därefter ska det ha uppstått bråk. Fyra fick allvarliga skador varav  en av de som är kvar i sjukhuset ligger nedsövd med respirator. Han är fotbollssupporter som har engagerat sig för en bättre läktarkultur.Tre personer har anhållits för mordförsök  Enligt uppgifter i flera medier är de anhållna kända nazister.

Med kort varsel hölls manifestationer i flera städer för att visa solidaritet och markera mot det ökande fascistiska våldet

På Twitter  var många upprörda över mediernas sätt att rapportera. Dagens Nyheter, Dagens eko och Rapport beskriver mordförsöket som bråk mellan höger- och vänsterextrema. Bråk antyder någon form av ömsesidighet. Hur nu ett mordförsök kan vara ömsesdigt övergår i alla fall mitt förstånd.

Carl Melin,Chief Pollster at United Minds & Political Analyst for Aftonbladet, skräder inte orden på Twitter:

Carl Melin@CarlMelin 4h

Med dagens kålsuparjournalistik när nazister angriper fredliga meningsmotståndare hade Förintelsen skildrats som ’bråk mellan arier o judar’

Karin Arbsjö, Sydsvenskan skriver:

   – Vi vaknade till en ny verklighet i morse, säger en av talarna på Möllevångstorget.”Personer på höger- och vänsterkanten”, skriver DN.se om attacken. ”Bunkaslagsmål”, säger Malmöpolisen till Sydsvenskan. Ordvalen förvirrar. Få vet exakt vad som hände på lördagsnatten, men resultatet är känt. Det som skulle vara den soligaste kvinnodagen på många år, den med bredast uppslutning och störst fest, slutade i nazistiskt mordförsök på feminister och antirasister.

När media kallar nazister för högerextremister förminskar de hotet. Nazisterna försvinner inte  genom att förtiga dem. Hotet är verkligt. Det som hände i natt var fascism. Det var inte vilka brottslingar som helst. Det var nazister med en ideologi och en agenda.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Annarkia1, Annarkia2, Svensson1, Svenson2, […]