Fortsatt tandemstyre i Ryssland?

 Premiärminister Vladimir Putin  föreslås nu av president Medvedev bli partiets kandidat till presidentposten vid valet 2012.

En rockad i maktens korridorer som kan ses som ett spel för galleriet. Det verkar som om rollfördelningen mellan Medvedev och Putin  sedan länge är uppgjord. Medvedev har vänt sig  still mer liberala sinnade grupper i Ryssland och till västvärlden, medan Putin spelat på ryssarnas nationella stolthet och deras önskan att slippa en upprepning av 1990-talets bitvis kaotiska situation där nyrika  oligarker dominerade landets ekonomi.  Putin minskade oligarkernas ekonomiska inflytande och manövrerade ut brittiska oljebolaget BP och nederländska Shell, som hade investerat stora belopp i olika ryska energiprojekt, och   förstatligade strategiskt viktiga råvaror.

Vid valet  2007 fick  Putins parti  Enade Ryssland (Jedinnaja Rossija)  två tredjedelar av mandaten i duman och krossade därmed all opposition.

– Enade Ryssland har kvalificerad majoritet i duman, vilket innebär att de sitter på all makt. Partiet innehar alla viktiga ordförandeposter i utskotten samt talmansposten. Dessutom kan det på egen hand driva igenom förändringar i konstitutionen, konstaterar Vendil Pallin.(DN)

Faktum är att Putins parti  Enade Ryssland nu förlorar mark  och att ryssarnas tilltro till politiska makthavare  minskat.  Korruptionen är utbredd och   såväl statstjänstemän som makthavare i nyckelpositioner har fått inte bara ett inflytande utan också ägande i vinstgivande verksamheter. Putin ses därför idag  som   Rysslands störste oligark, en despot med ett förflutet i KGB som möjliggjort för ett fåtal att berika sig på befolkningens bekostnad.

Ett inslag i Uppdrag granskning visar på kopplingar mellan en svensk oljemiljardär och den högsta politiska ledningen i Ryssland.

Bloggat: Jinge, S Lando

Media:ab , ex12, dn1, svd12, svt ,sr1, hd, skånskan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments