Premiärminister Vladimir Putin föreslås nu av president Medvedev bli partiets kandidat till presidentposten vid valet 2012.
En rockad i maktens korridorer som kan ses som ett spel för galleriet. Det verkar som om rollfördelningen mellan Medvedev och Putin sedan länge är uppgjord. Medvedev har vänt sig still mer liberala sinnade grupper i Ryssland och till västvärlden, medan Putin spelat på ryssarnas nationella stolthet och deras önskan att slippa en upprepning av 1990-talets bitvis kaotiska situation där nyrika oligarker dominerade landets ekonomi. Putin minskade oligarkernas ekonomiska inflytande och manövrerade ut brittiska oljebolaget BP och nederländska Shell, som hade investerat stora belopp i olika ryska energiprojekt, och förstatligade strategiskt viktiga råvaror.
Vid valet 2007 fick Putins parti Enade Ryssland (Jedinnaja Rossija) två tredjedelar av mandaten i duman och krossade därmed all opposition.
– Enade Ryssland har kvalificerad majoritet i duman, vilket innebär att de sitter på all makt. Partiet innehar alla viktiga ordförandeposter i utskotten samt talmansposten. Dessutom kan det på egen hand driva igenom förändringar i konstitutionen, konstaterar Vendil Pallin.(DN)
Faktum är att Putins parti Enade Ryssland nu förlorar mark och att ryssarnas tilltro till politiska makthavare minskat. Korruptionen är utbredd och såväl statstjänstemän som makthavare i nyckelpositioner har fått inte bara ett inflytande utan också ägande i vinstgivande verksamheter. Putin ses därför idag som Rysslands störste oligark, en despot med ett förflutet i KGB som möjliggjort för ett fåtal att berika sig på befolkningens bekostnad.
Ett inslag i Uppdrag granskning visar på kopplingar mellan en svensk oljemiljardär och den högsta politiska ledningen i Ryssland.
Media:ab , ex12, dn1, svd12, svt ,sr1, hd, skånskan
Läs även andra bloggares åsikter om Ryssland, Putin, Medvedev, oligarker, president, presidentval, politik, samhälle