Finns en humanitär imperialism?

Det går käpprätt nedför med den amerikanska ekonomin. Skuldtyngt till tusen slumpar nu Obama  bort ett av sina krig till Europa. Nato tar nu över  och Sverige hänger på.

[column width=”48%” padding=”2%”]
Usa har dragit tillbaks sitt jaktflyg från Libyen och andra länder fyller på.  Obama vill ju bo kvar i Vita Huset i ytterligare några år.   Medias hyllningskör av svenskt deltagande och då JAS-planens deltagande  i inbördeskrigets Libyen vet sig av till inbördeskriget har nått himmelsk  höjd. Nu testas planen i en som det sägs ”heroisk” insats. Vem vet vem som kan bli intresserad och beställa några plan? I all bedrövelse var det en himla tur att Håkan Juholt satte ned foten och krävde rättning i leden hos stridssugna piloter.

Ingen marktrupp sa Obama och sa FN men vad som helst annat som kan stoppa Gaddafi. Bra att svenska stridspiloter inte tillåts bomba marken. Senast bombades ju rebeller  av  Nato:s plan.
[/column]

[column width=”48%” padding=”2%”]
I krig dör folk. Sånt kan hända i krig ropar de som tror att bomberna ska bana väg för demokratin .
Det sägs att rebellerna är folket men varför går det då så trögt?  Vem är egentligen rebellen och vems intresse värnar han?

Nu är svenska stridspiloter på plats i sina  Gripenplan i luften . För vad? I hopp om att   få Gaddafi gripen och/eller ett och annat väl behövt kontrakt.

Finns det nån garanti
att det blir demokrati när  Gaddafi slås ut? Tänk om det blir stamkrig tills en ny despot tar malten och installerar sig i palatsen? Det spelar kanske ingen roll så länge libysk olja förs ut från libysk mark och i så fall  knappast början på nåt nytt. Eller är det det är?
[/column]

[end_columns]
Frågan är inte alldeles lätt. Imperiets, Afzelius och Wiehes låt om Fred ställer frågan på sin spets:

Är det verkligen fred vi vill ha? Till varje tänkbart pris?”

DN1234,SvD1234, GP123, AB123, HD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] tankar om M och barnfattigdomen, Martin Moberg om SD och alliansen, Högbergs tankar om val, Annarkia om Libyen,  Reflektioner och speglingar om tystnaden i medi, Stardust blog om sjukförsäkringen,  […]