Finland följer trenden.

Ett högerpopulistiskt parti med en färgstark partiledare som Timo Soini blev en uppstickare få räknat med.

Sannfinländarna ett flykting- och svenskfientligt parti blev det tredje största partiet och storskrällde i det finska valet.

Det finns i samma strömning som Sverigedemokraterna men är ett parti med en bredare politisk palett och med sina rötter i landsbygdspopulism, inte i en nazisekt. En annan skillnad är att Jimmie Åkesson vill smälta in bland de etablerade politikerna. Soini gör en poäng av att inte vara en del av etablissemanget. (DN)

Ett invandrings-och flyktingfientligt parti i ett land som knappt tagit emot några invandrare /flyktingar är märkligt. Att svenkfientligheten  appellerar till finländarna kan ha att göra med att svenska tidigare var de besuttnas språk även om många talar svenska idag. Löftet om att slopa svenska i skolan är något som kan ha gått hem i stugorna. Partiets ställningstagande mot euron och EMU är troligen en viktig orsak till partiets framgång. Det finns ett växande missnöje mot EU . När det politiska fältet saknar tydliga alternativ ges utrymme åt ett populistiskt missnöjesparti på högerkanten .

Media:DN, Svd1, GP, AB

Bloggat: Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 comments for “Finland följer trenden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.