Finland följer trenden.

Ett högerpopulistiskt parti med en färgstark partiledare som Timo Soini blev en uppstickare få räknat med.

Sannfinländarna ett flykting- och svenskfientligt parti blev det tredje största partiet och storskrällde i det finska valet.

Det finns i samma strömning som Sverigedemokraterna men är ett parti med en bredare politisk palett och med sina rötter i landsbygdspopulism, inte i en nazisekt. En annan skillnad är att Jimmie Åkesson vill smälta in bland de etablerade politikerna. Soini gör en poäng av att inte vara en del av etablissemanget. (DN)

Ett invandrings-och flyktingfientligt parti i ett land som knappt tagit emot några invandrare /flyktingar är märkligt. Att svenkfientligheten  appellerar till finländarna kan ha att göra med att svenska tidigare var de besuttnas språk även om många talar svenska idag. Löftet om att slopa svenska i skolan är något som kan ha gått hem i stugorna. Partiets ställningstagande mot euron och EMU är troligen en viktig orsak till partiets framgång. Det finns ett växande missnöje mot EU . När det politiska fältet saknar tydliga alternativ ges utrymme åt ett populistiskt missnöjesparti på högerkanten .

Media:DN, Svd1, GP, AB

Bloggat: Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Dudesicle
Dudesicle
13 years ago

”Knappt tagit emot några invandrare”?

4,5 % av befolkningen i Finland är födda utomlands. Uppemot 100,000 personer har invandrat från ex-Sovjetrepublikerna sedan 1990, likaså 13,000 somalier och över 10,000 från ex-Jugoslavien.
Lägre siffror än i Sverige, men du kan inte tala om ett land utan invandrare när 10,8 % av Helsingfors befolkning har annat modersmål än finska eller svenska.

Patrik Johansson
Patrik Johansson
13 years ago

Intressant nog så brukar finlandssvenskarna vara mera toleranta än ”rena” finnar. Skulle nog tro att ursprunget till sannfinländarna är att de är sprungna ur samma mylla som Aitosuomalaiset liitto (Äktfinska rörelsen) som tillsammans med nazisterna invaderade ryska Fjärrkarelen för att skapa ett ”Suursuomi”, dvs samla alla finsktalande under samma rike precis som tyska rikets politik under andra världskriget. Petroskoi/Petrozavodsk blev omdöpt till Äänislinna, översatt efter en gammal svensk karta där det kallades för Onegaborg/Äänislinna. 1944 fick finska trupper ge upp kampen och ryssarna krävde att de skulle kasta ut tyskarna. Svenskhatet har dock en äldre förklaring. Ryssarna sökte fjärma finnarna från svenskarna, därför försökte man visa på släktskap med stammar i Ryssland. Moderna genetikforskare har dock påvisat att finnarna har mera släktskap med svenskarna och esterna än någon rysk folkgrupp. Debatten om svenskan i Finland har haft mycket dålig tillgång till historiska fakta, vilket jag finner vara mycket tråkigt. De svensktalande har mig veterligt minskat stadigt på grund av medvetet motarbete från vissa makter i Finland. Från att tidigare legat på 15-20 % så har de minskat till 5 %. Speciellt i Österbotten har utflyttningen varit mycket stor. Tråkigt då den svenska minoriteten existerat i landet åtminstone lika länge som de finsktalande. Historiskt sett har de inte varit i konflikt tidigare. Nationalismen och främlingsfientligheten har sått split mellan de grupperna. Tycker det är tragiskt att finlandssvenskarna inte känner sig välkomna i sitt eget land..