Eurosamarbete i upplösning?

Ännu ett land har sällat sig  till länder i kris inom euroområdet. Nu är det Frankrikes tur att få bita i det sura äpplet som euron visat sig vara.

För Irland och Grekland har euron fungerat  som ett sänke i kristider. Italien, Spanien och nu också Frankrike är på väg åt samma håll. Medan spelet på börsen pågår och spekulationer i sänkta kurser berikar vissa så får vanligt folk betala kalaset med nedskärningar  och sparkrav som ökar på den redan höga arbetslösheten. Är det någon som förundras över att folk som drabbas av den nyliberala ekonomiska politiken blir förbannade och gör sin röst hörd på gator och torg? Det behövs banne mig fler Tahrirtorg runt om i Europa . EMU med gemensam valuta är inget annat än ett marknadsfundamentalistiskt projekt .

Häromdagen fick Statsminister Fredrik Reinfeldt rollen som expertkommentator i ett förlängt Aktuellt på grund av krisen. Där fick han stå oemotsagd när han gjorde sig till tolk för den enda sanna läran, nedskärningar och åtstramningar á la Milton Friedmans gamla monetaristiska teori. Som om nationalekonomisk teori skulle var objektiv och som om det endast skulle  finnas en väg ut ur en ekonomisk kris.

I Grekland betalade överklassen ingen skatt och var därmed medskyldiga till den grekiska krisen.  Nu sitter de säkert och spekulerar i nedgångar på börsen och gör redan feta bankkonto ännu fetare medan vanligt folk får bära skadeverkningarna av krisen på sina axlar.

Att Sverige skulle gå oskadd genom krisen är det ingen som längre tror även om det inte skulle finnas något direkt hot mot pensionspengarna i närtid.

Undrar om inte Reinfeldt och Borg i smyg bugar för krisen som ger dem en möjlighet att i rena förskräckelsen komma undan ett svidande nederlag i riksdagen då ett femte jobbskatteavdrag skulle se illa ut i dessa tider.

Bloggat:Jinge, Kaj Raving, M Moberg, Röda Malmö,

Media: Svd1234, AB1 Ex1 2SR Ekot

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments