Ett svenskt erkännande av Palestina…

…ett bidrag till fred.

Med centerpartiets ja till ett erkännande av Palestina som egen stat närmar sig riksdagen en majoritet i frågan. Hur folkpartiet med Jan Björklund och Birgitta Olsson nu väljer att agera återstår att se. Är det Sverigedemokraterna man kommer sträcka ut handen till och tillsammans med moderaterna göra sitt för att hålla Palestinierna ute i kylan.

Den undfallenhet som den svenska regeringen visat mot staten Israel är inte försvarbar. Med  staten Israels upprepade brott mot Haag- och Genevekonventionen i form av  illegal bosättningspolitik och ständiga trakasserier av den palestinska befolkningen kan ingen hävda att den så kallade fredsprocessen är nyckeln till ett självständig stat för den palestinska befolkningen på Västbanken och i Gaza.  Utan ett starkt internationellt stöd för ett en självständig Palestinsk  stat  samtidigt som rättmätiga krav ställs på  staten Israel   att acceptera mänskliga rättigheter och upphöra att bryta mot folkrätten kommer  Israel att fortsätta att sabotera fredsprocessen.  Ett erkännande av  staten Palestina är ett måste för att palestinier och israeler åtminstone formellt  ska kunna mötas som jämbördiga parter i förhandlingar.

Det är bra att även Centerpartiet nu vill verka för en Palestinsk stat. Det innebär att det finns en riksdagsmajoritet för ett svenskt erkännande av Palestina som självständig stat i FN:s generalförsamling.

M och Fp:s fortsatta hållning att säga nej till en självständig Palestinsk stat är  ett stöd till  den israeliska ockupationsmaktens överlägsenhet och fortsatta agerande gentemot palestinierna


Media:  SvD, Ex , DN, DNSVT, GP, SR  HD SkD SkD2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments