Ett nobelpris i skuggan av Reva.

Patrick Mondiano blev årets nobelpristagare i litteratur. En för mig okänd författare. En författare jag kommer att läsa inte på grund av nobelpriset utan tack vare att det priset gjort mig uppmärksam på ett författarskap som gör mig nyfiken.

– Hans böcker handlar mycket om sökande efter försvunna människor, rymlingar och osynliga. De som tar sig undan, de utan papper och med falska identiteter. Det är det ena. Det andra handlar om ockupationer, som är ett av hans huvudämnen. Han är född 1945 och har levt i ockupationens slagskugga sedan dess, säger Akademiens ständige sekreterare Peter Englund i en första kommentar. (AB)

Samma dag som nobelpriset i litteratur tillkännages får vi information om att Sverige ska delta i EU:s jakt å papperslösa flyktingar .Det är  Statewatch, en organisation som bevakar medborgerliga fri- och rättigheter i Europa som avslöjat aktionen.

– Det här är Reva på steroider, ett led i en pågående kriminalisering av papperslösa och flyktingar, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V).(AB)

Vad kan vara mer aktuellt i dag då så många tvingas fly från krig och förföljelse för att rädda livet. Istället för en fristad tvingas många  hålla sig gömda för att undgå att skickas tillbaks till ett okänt öde.

Det är livsöden som vi som har papperen i ordning ända från födseln inte kan föreställa oss.

Vad gör då Sverige? Samtidigt som man hedrar en författare som skildrar gömda och papperslösa deltar man i EU:s jakt på papperslösa. I klartext betyder det att mörkhyade och mörkögda kommer att trakasseras på gator och torg.

Lästips: ”En slags reva på steroider”, Malin Björk, Christina Höj Larsen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mer: Motkraft, Politism1, 2, ETC, AB, Metro, Troberg, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Mos maiorum, Frontex, Flyktingar, Gränskontroll, […]