Ett mediedrev som sätter spår.

Svallvågorna efter det mediedrev som initierades av Aftonbladet mot Håkan Juholt fortsätter.

Aftonbladet hävdar att de gjort ett scoop när de publicerade uppgifter om Juholts traktamente som de döpt om till bostadsbidrag och sedan i stora rubriker kallat bostadsfusk. Inte ens när det visade sig att de regler som Aftonbladet kallat glasklara inte alls är det påstår Jan Helin att de inte gjort något fel.  Lögnerna fortsätter skriver Ilsemarie  och hänvisar till en debatt i Studiio ett där Jan Helin far med osanning

Nu hävdade han att Annie Lööf fått klara besked av riksdagen om hur reglerna såg ut. Detta är en lögn.  Annie Lööf fick veta att hon fick ”bestämma själv”. Det fanns ingen praxis inga fastlagda regler.

Vad Jan Helin och reportrarna på Aftonbladet gör är att slå sig för bröstet och hävda att de gjort ett scoop som andra tidningar hakat på. I verkligheten handlar det om drevjournalistik  där målet är att till varje pris ” fälla en tolvtaggare”.

Det som lever kvar hos många är de påståenden om Juholt som baserats på uppgifter från anonyma källor och ren ryktesspridning. Resultatet blir att smutskastningen fäller över på det socialdemokratiska partiet och blir till slut  en självuppfyllande profetia . Svenska Dagbladet publicerar idag en opinionsundersökning som visar att det socialdemokratiska partiet förlorat i opinionen under den vecka som gått samtidigt som moderaterna gått fram .Veckan innan då skuggbudgeten jämfördes med alliansens budgetproposition gick istället socialdemokraterna fram medan moderaterna backade.

Håkan Juholt har klarat den värsta stormen och mitt i all uppståndelse gjorde han ett starkt avtryck i partiledardebatten. Han fick t om den annars så sävlige Reinfeldt att helt tappa fattningen .

Men hur han egentligen mår bakom den professionella fasaden är naturligtvis omöjligt att svara på. Mia-Marie Hammarlin har i sin forskning gjort djupintervjuer med nio personer som har blivit utsatta för drev. Det hon har kunnat konstatera är att de får stora effekter .(Resumé)

Veckan som gått kommer att sätta spår i presshistorien och bli föremål för granskning. Ett typfall för hur ett mediedrev sätts igång utifrån undermålig källkritik och ryktesspridning. Ett drev där mobben drar iväg åt ett och samma håll för att hetsa och bespotta .

Ilsemarie tipsar om att Per Åhlström, f.d. chefredaktör och ansvarig utgivare för Nya Norrland/Dagbladet och f.d. ledamot i Pressens Opinionsnämnd, har skickat ett mail till Aftonbladets chefredaktör  Jan Helin . Där uppmanar han Jan Helin att avgå.

Lästips: Ilsemarie –  Jan Helin borde avgå-han fortsätter att ljuga, Victor TullgrenJuholt har inte gjort något fel, Dan Josefsson – Det genomfalska drevet mot Håkan Juholt, Jinge – Aftonbladet och Juholtaffären., Martin Moberg –  En mödosam resa runt om i Sverige, En rejäl opinionssmäll,  Kent Persson – Knappast en munter läsning för någon., Sebastian –Resan tillbaka med hjälp av en Håkangata

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, SvD1SvD2SvD3, SvD4,SvD5, SvD6, SvD7,   DN1DN2,DN3, DN4, Exp1Exp2, Exp3, Exp4, Exp5SR, SR2, SVT,SVT2, SVT3, Sydsv

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 comments for “Ett mediedrev som sätter spår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.