Ett måste att jobba till 69 års ålder?

Fortsätter pensionsvillkoren att försämras blir det snart en nödvändighet att jobba till 69 års ålder.

Ulf Kristersson menar att pensionsåldern måste ändras om nivån på pensionerna inte ska gröpas ut. Redan i dag är de svenska pensionerna bland de absolut sämsta inom EU. Det har ju knappast att göra med att medellivslängden blivit längre utan snarare på ett uruselt pensionssystem.  Den så kallade bromsen slår till när det är dåliga tider och leder till att pensionärer fått lida extra för bankernas utsvävningar som resulterade i finanskris.

Hur skulle det vara om översynen av pensionerna inte stannade vid åldersgränser utan också intresserade sig för om hur villkoren för pensionärer ska förbättras. Ett första steg vore att att inte beskatta pensionen som är intjänad lön högre än lönearbete.

Media: Svd2 SR Sydsv VA V

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart Pettersson
13 years ago

Jag har heller aldrig fattat vad vitsen är med att beskatta pensionen. De där surt förvärvade pengarna har beskattats tusen gånger om varje gång vi handlat mat, cigg, alkohol, tankat bensin, betalat elräkningar, you name it. För att inte tala om de miljoner jag betalat in i arbetsgivaravgifter. Usch, törs inte tänka på det.

Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
13 years ago

Jag inser att hela pensionsfrågan är en nationalekonomisk megautmaning, framför allt av demografiska skäl. Men min första reaktion på denna artikel i SvD är att vi tycks vara på väg mot ett nytt ättestupesystem. Både jag och min hustru har kvalificerade arbeten av den art där reglerad arbetstid möjligen finns på papperet. Och vi arbetar båda nu vid 58 års ålder mer, hårdare och under större press än när vi var pigga 40-åringar mitt i karriären. Att orka hänga med fram till pensionsdagen är ingen självklarhet. Och jag vet att vi långt ifrån är ensamma om att vara i den situationen. Så att höja pensionsåldern ytterligare är ett bra sätt att se till att allt färre uppnår den. Kanske en smart plan att lösa finansieringsknuten? Eller kan det vara så att herrar och damer politiker inte en aning om hur verkligheten ser ut?